Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom mot Svanstedt dröjer

Annons

Skyldig eller inte? Det är frågan efter en fem dagar lång rättegång där travtränaren Åke Svanstedt är anklagad för anstiftan till djurplågeri. Svaret får vi två dagar före julafton.

På tisdagen var det dags för plädering i den uppmärksammade rättegången mot travtränaren Åke Svanstedt.

Kammaråklagare Anders Gustafsson yrkar på en fällande dom och menar att han har vittnesuppgifter som visar att Svanstedt beordrat sina hjälptränare att ge hästar elstötar i träning med en så kallad grisfösare.

Totalt har nio personer vittnat om att de själva sett användning av grisfösare på Svanstedts träningscamp Bjertorp i Västergötland.

Flera vittnen berättar om samtalen med Svanstedt som entydigt visar att Svanstedt inte bara kände till detta utan även sanktionerat och beordrat detta, sade Gustafsson. Jag kan inte se någon anledning till att de här nio personerna skulle sitta och ljuga.

Åke Svanstedts försvarsadvokat Leif Silbersky hävdar att det saknas teknisk bevisning som styrker åklagarens påståenden.

Silbersky yrkar på att hans klient frias helt. Åklagaren å sin sida yrkar på dagsböter.

Två dagar före julafton- den 22 december - får Åke Svanstedt sin dom.

Blir det en fällande dom överklagar vi direkt, sade Silbersky enligt Expressen.