Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom i segdraget advokatmål

Annons

Efter åratal av utredningar, ett rejält bakslag i Högsta domstolen, har Stockholms tingsrätt nu kommit fram till att en av två åtalade advokater begått brott i samband med de affärer som omfattats av åtalet.

Men påföljden blev betydligt lindrigare än den åklagaren yrkat på.

Advokaten slipper undan med maximalt antal dagsböter, 150 stycken á 825 kronor, för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Yrkandet på näringsförbud ogillas. För den andre advokaten ogillas åtalet.

Vad det handlar om är att de båda advokaterna i omgångar suttit i styrelsen för företaget Linab där miljardbelopp i samband med ett företagsköp inte hanterats korrekt. Den nu frikände advokaten lämnade styrelsen tidigt. Den andre satt i styrelsen betydligt längre.

Grov oaktsamhet

Enligt domstolen omfattar de brott den ene advokaten döms för visserligen mycket stora belopp men han tycks inte dragit några större personliga fördelar av det, så tingsrätten nöjer sig med att döma honom för grov oaktsamhet till villkorligt och ett kraftigt bötesstraff.

Kammaråklagare Kenneth Larsson på Ekobrottsmyndigheten (EBM) hade yrkat på två års fängelse och näringsförbud för den ene advokaten och villkorligt samt näringsförbud för den andre.

Domstolen har gjort bedömt att hans handlingar inte varit uppsåtliga utan att han bara gjort sig skyldig till grov oaktsamhet. Där gör jag en annan bedömning, säger Larsson.

Kritiserat HD-beslut

Bakslaget i HD gällde det utredningsmaterial som EBM hämtat in vid en husrannsakan hos advokaten. HD ansåg att handlingarna lämnats till advokaten i hans roll som advokat och därför omfattas av klientsekretessen. EBM tvingades lämna tillbaka alla handlingar och börja om på nytt.

Det gjorde det besvärligt för oss. Vi har fått gå andra vägar, säger Larsson som är mycket kritisk till HD:s beslut. Domen innebär ju att om man sätter in advokater i styrelser så kommer vi inte åt dem.

Han funderar nu på om han ska gå vidare med fallet till högre instans och ser ett visst stöd för det i att en av domstolens ledamöter ville döma advokaten till fängelse i ett år.

Mer läsning

Annons