Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dollarns garant fyller 100

Annons

Federal Reserve, världens mäktigaste bank, firar på måndagen 100 år. Men jämfört med svenska Riksbanken är USA:s centralbank knappt torr bakom öronen.

Sedan både representanthuset och senaten i Washington röstat ja skrev president Woodrow Wilson den 23 december 1913 under lagen The Federal Reserve Act, och skapade därmed USA:s statliga bank. Syftet var att stabilisera det ekonomiska systemet, och undvika "bank runs", då banker hamnar på obestånd när för många kunder vill ha ut sina pengar samtidigt.

Men att staten ska ha en egen bank är långt ifrån självklart. I december 1913 var det Demokraternas röster som fick igenom "Fed"-lagen, medan många republikaner röstade nej med motiveringen att det fanns tillräckligt stora och starka privata banker som kunde upprätthålla stabiliteten.

Sveriges riksbank hade då funnits i nästan 250 år, och beskrivs ofta som världens äldsta centralbank. Men under 1700- och 1800-talen hade den inte alls samma roll som i dag. Först i början av 1900-talet fick Riksbanken ensamrätt att ge ut sedlar och mynt.

Skapandet av "Fed" innebar inte heller något omedelbart genomslag för dollarn som den självklara världsvaluta vi ser nu. Det dröjde till efter andra världskriget, då USA:s ekonomi hade klarat sig relativt lindrigt undan och det sargade brittiska pundet fick släppa rollen som globalt riktmärke till dollarn.

Mer läsning

Annons