Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsskjutens anhöriga förlorade

Anhöriga till den man som sköts till döds av polisen i Lindesberg 2005 förlorade skadeståndsmålet i Örebro tingsrätt.

De döms också att betala totalt 100 000 kronor för statens rättegångskostnader.

Den 22-årige mannen hade en tid haft psykiska problem. I mars 2005 hotade han med kniv föräldrarna som flydde hemmet och ringde polis.

När två polispatruller kom fram möttes de av 22-åringen med knivar i händerna. Enligt polisen gjorde han ett utfall. En polisman sköt mot hans ben. Men kulan rikoschetterade mot en grind och träffade mannen i magen. Mannen dog på platsen inför ögonen på föräldrarna.

De tre anhöriga ville, sedan poliserna friats i tidigare rättegångar, ha närmare 2,1 miljoner kronor i skadestånd från staten.

Tingsrätten anser att insatsen inte brutit mot Europakonventionen. Rätten påpekar vidare att mannen varit aggressiv och "i det närmaste okontaktbar", att polisen agerat i "en mycket pressad situation" och att polismannen som sköt "befunnit sig i en nödvärnssituation".

Det våld polisen utövat har enligt rätten "varit absolut nödvändigt och stått i rimlig proportion till händelsen".

I stället är det "en rad olyckliga samverkande omständigheter" som lett till mannens död, enligt rätten.

De tre anhöriga får dela på statens rättegångskostnader på 100 000 kronor.