Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsskjutens anhöriga förlorade

Annons

Anhöriga till den man som sköts till döds av polisen i Lindesberg 2005 förlorade skadeståndsmålet i Örebro tingsrätt.

De döms också att betala totalt 100 000 kronor för statens rättegångskostnader.

Den 22-årige mannen hade en tid haft psykiska problem. I mars 2005 hotade han med kniv föräldrarna som flydde hemmet och ringde polis.

När två polispatruller kom fram möttes de av 22-åringen med knivar i händerna. Enligt polisen gjorde han ett utfall. En polisman sköt mot hans ben. Men kulan rikoschetterade mot en grind och träffade mannen i magen. Mannen dog på platsen inför ögonen på föräldrarna.

De tre anhöriga ville, sedan poliserna friats i tidigare rättegångar, ha närmare 2,1 miljoner kronor i skadestånd från staten.

Tingsrätten anser att insatsen inte brutit mot Europakonventionen. Rätten påpekar vidare att mannen varit aggressiv och "i det närmaste okontaktbar", att polisen agerat i "en mycket pressad situation" och att polismannen som sköt "befunnit sig i en nödvärnssituation".

Det våld polisen utövat har enligt rätten "varit absolut nödvändigt och stått i rimlig proportion till händelsen".

I stället är det "en rad olyckliga samverkande omständigheter" som lett till mannens död, enligt rätten.

De tre anhöriga får dela på statens rättegångskostnader på 100 000 kronor.