Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödssiffran växer efter tornador

Annons

En serie ovanligt kraftiga tornador har slagit sönder samhällen, främst i den amerikanska Mellanvästern. CNN säger att ovädret krävt minst åtta dödsoffer.

Vädermyndigheten National Weather Service (NWS) konstaterar 30 till 40 tornador, och i ett 40-tal områden rapporteras kraftiga hagelskurar ha bidragit ytterligare till förödelsen. Över 50 miljoner människor bor i området där virvelstormarna dragit fram.

Tv-bilder från Illinois visar bostadsområden som fullständigt jämnats med marken.

Området är fullständigt ödelagt. Hela kvarter där det stod hus i morse har förvandlats till grus, säger Laura Nightengale, reporter på tidningen Journal Star i staden Peoria, till BBC.

NWS uppger vindhastigheter på upp till 90 meter i sekunden - fullt i klass med supertyfonen Haiyan vid Filippinerna nyligen.

Tornadorna är på sätt och vis ännu farligare, i och med att de förflyttar sig så snabbt. I Illinois uppmätte myndigheterna att helgens tornador rörde sig österut med en fart om 100 kilometer i timmen.

Flera hundra människor uppges ha skadats av ovädret, men man fruktar också att många människor kan vara fastklämda under de hus som raserats av virvelstormarna.

Jag gick ut och hörde den komma. Min dotter var redan i källaren, så jag sprang ner och tog tag i henne och kröp ihop i tvättstugan. Plötsligt såg jag dagsljus i trappen, och insåg att hela mitt hus var borta, berättar Michael Perdun i den lilla staden Washington, Illinois, för tv-kanalen ABC News. Hela området är borta, och det enda som återstår av mitt hus är skorstenen.

Enbart i Washington, med cirka 15 000 invånare, förstördes 400 bostäder, uppgav guvernören Pat Quinn för CNN

Det är en sorglig dag i Washington. Förödelsen är otrolig, man kan inte föreställa sig. Det ser ut som en krigszon, säger stadens borgmästare Gary Manier.

Att kraftiga virvelstormar kommer så här sent på året är ovanligt, eftersom det krävs en viss värme. Men just nu rapporteras milt väder, med dagstemperaturer på upp till över 20 grader.

Mer läsning

Annons