Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödssiffran stiger i nigerianska Jos

Annons

Muslimska och kristna grupper har på nytt drabbat samman i staden Jos i Nigeria. En muslimsk ledare sade på tisdagen att minst 192 människor har dödats på mindre än ett dygn.

Enligt ledaren för stadens centrala moské har dessutom minst 800 människor skadats i sammanstötningarna, 90 med så svåra skador att de förts till ett militärsjukhus för vård.

Polisen har svarat med att införa utegångsförbud dygnet runt.

Jos är huvudort i den nigerianska delstaten Plateau och landets tionde stad i storlek. Nattligt utegångsförbud infördes i helgen för att dämpa motsättningarna mellan grupperna och förhindra att våldet flammar upp lika starkt som i november 2008. Då dödades hundratals människor.

Rök stiger

Med tanke på situationen i staden förklarar jag härmed att utegångsförbud råder dygnet runt från och med nu, sade Plateaus polischef Gregory Anyating.

Invånare i Jos sade sig höra sporadisk skottlossning på flera håll och åtskilliga byggnader stod i brand.

Läkaren Aboi Madaki på universitetssjukhuset i Jos berättade att skottlossningen började under natten och sedan pågick i timmar.

Jag såg soldater ta sig in i staden och jag ser rök stiga upp från många platser, sade han.

Röda Korset rapporterade att tio medarbetare nu sänds från högkvarteret i Abuja till Jos för att förstärka den grupp som arbetar där.

Religiös konflikt

Fientligheterna mellan kristna och muslimer är de värsta i Nigeria - Afrikas folkrikaste stat - på många år. De båda folkgrupperna är ungefär lika stora i landet, men under dessa religionsetiketter bär också många invånare på traditionella animistiska trosuppfattningar.

De senaste sammanstötningarna utlöstes av oenighet om återuppbyggnaden av hus som demolerades i oroligheterna 2008. Kristna ungdomar protesterar enligt AFP mot byggande av en moské i ett kristet område.