Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Torell, minnesord

/

Filosofie doktor Ulf Torell, Göteborg, har avlidit i en ålder av 87 år. Hans närmaste är hustrun Lilian samt barnen Torbjörn, Katarina, Torsten och Viveka med familjer.

Annons

Ulf var son till överlärare Erik Torell och hans hustru Viva Liljewall, som tragiskt avled när Ulf bara var ett halvår gammal. Erik gifte om sig med Tora Widström och Ulf fick sex halvsyskon. Erik och Tora Torell flyttade från Stockholm till Sollefteå 1932, där Ulf gick i skolan fram till realexamen. Gymnasiet gick han i Lund och fortsatte därefter som universitetsstuderande i historia och samhällskunskap. Ulf blev lärare som många i släkten innan blivit. Han tjänstgjorde som lektor på olika skolor i Helsingborg och Landskrona.

Han ville emellertid forska och kom med i projektet Sverige Under Andra Världskriget där han bidrog med avhandlingen Hjälp till Danmark. Avhandlingens danska tema återkom i hans bok Fönster till den fria världen, där han berättar om den danska motståndsrörelsen och samarbetet med Sverige under den tyska ockupationen.

Ulfs far Erik och hans syskon fick ärva sin mors gamla födelsegård i Småland. Där upptäckte Ulf ett rikt material i form av brev från farmors bror, som blev läkare och drog till Paris i slutet på 1800-talet. Även detta blev en bok: Breven berätta. Ulf skrev även boken Per Hasselberg – den nakna sensualismens skulptör. Som flitig besökare på Göteborgs Konstmuseum, fann han ytterligare fascinerande personligheter som han ägnade en bok: Målaren Olof Sager-Nelson och mecenaten Pontus Fürstenberg. Slutligen kom Benedict Arnold och West Point under Amerikanska frihetskriget 1775-1783.

Ulf var en mångsidig begåvning, han målade också själv ibland och var väl bevandrad i konsthistorien. Men framför allt var han en helt underbar person, omtänksam, generös, humoristisk, älskad av alla som hade turen att få lära känna honom. För oss kommer han alltid att leva och vi är tacksamma för alla hans böcker, som låter oss känna hans tankar ännu länge, länge.

Systern HERVOR SJÖDIN

Sollefteå

Annons