Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Hoffman, minnesord

/

Rolf Hoffman, Örnsköldsvik, somnade stillsamt in på Arnäsgården den 26 december 2013 i en ålder av 94 år. Närmast anhöriga är hustrun Eva, barnen Peter och Margareta med familjer.

Annons

Pappa Rolf var född och uppvuxen i Nyåker i Anundsjö. Han var ett av tre barn och hade många starka och fina minnen från sitt barndomshem där pappa Ivar var kronojägare och mamma Ester skötte hemmet. Han berättade gärna om sin barndom och inte minst om den första träffen med en konstnär. Sju år gammal åkte han och några kompisar skidor genom skogen bort till Åbosjö och hälsade på den kände konstnären Folke Ricklund i dennes härbre. Där välkomnades de och bjöds på apelsiner, men framför allt berättade Ricklund om sitt spännande liv som konstnär. Kanske var det också redan där som pappas konstintresse föddes och som senare genom Jonas Tällberg, en man som var skicklig på att tälja med kniv, inspirerade pappa att börja med träsnideri.

År 1932 flyttade familjen till Örnsköldsvik. Det följande decenniet kom att bli minst sagt hektiskt för pappa.

Hans nyfikenhet om vad som kan upplevas till havs och i andra skärgårdar än den i Örnsköldsvik medförde att han mönstrade på skolfartyget Chapman, där ungdomar i Skeppsgossekåren fick utbildning. Pappa hade funderingar på att satsa några år till sjöss och se sig om i världen innan han rotade sig på landbacken. Tyvärr satte sjukdom stopp för hans ambition varför han tvingades mönstra av och söka rehabilitering på bl.a. Österåsen.

Efter tillfrisknande gick han handelsutbildning, läste reklam, PR och bokföring. Han arbetade i Luleå, Härnösand, Kramfors och var bl.a. kontorschef på Sollefteå Bryggeri.

År 1942 började ett helt nytt och spännande liv för pappa. Han erbjöds anställning på Örnsköldsviks Allehanda. Pappas uppgift blev att sälja annonser men också att lägga grunden till en framtida och mera offensiv annonsavdelning.

Pappa blev kvar i tidningsmiljön som annonschef och sedermera som disponent fram till pensioneringen i mitten på 80-talet, men lämnade för den skull inte helt reklamverksamheten. Han var med om att etablera ÖA-ägda reklambyråföretaget MittInfo på hösten 1983 och var under ett antal år dess styrelseordförande. Pappa hann också med att vara en av grundarna till Örnsköldsviks konstförening och var dess ordförande under ett par decennier.

I början av 40-talet träffade han mor Eva och 1945 gifte de sig. Det blev början till ett långt och lyckligt liv tillsammans som vi också hade glädjen att få bli en del av.

Till det harmoniska familjelivet bidrog i hög grad också det som skulle bli vår fritidsoas, sommarhuset på Fälludden. Där tillbringade vi och våra föräldrar inte bara somrarna utan även vissa tider på vintern. Fälle blev också den naturliga samlingspunkten för barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Men det var framför allt under somrarna i den härliga miljön som pappa utvecklade sitt konstnärskap och snideri. Han inredde en liten snickarbod/ateljé och där vi ofta hittade honom när han inte var ute och fiskade eller bara njöt av havsluften.

Det är få förunnat att få leva med sina föräldrar så länge som vi gjort. Nu fick pappa avsluta sitt liv på den trivsamma Arnäsgården där en trevlig och duktig personal servade honom in i det sista och med mamma Eva, barn och barnbarn på plats. Han fick dessutom göra det i en miljö där konsten på väggarna skänkte honom lugn och där det inte gick att ta miste på att konsten varit det stora intresset under hans långa och innehållsrika liv.

Mamma Eva, vi barn med familjer hann samla på oss många varma och fina minnen. Pappa Rolf brydde sig om oss och var engagerad, alltid med glimten i ögat. Det är minnen som vi med glädje och stolthet tar med oss vidare i våra liv.

Barnen Peter och Margareta med familjer

Mer läsning

Annons