Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Bylund, minnesord

/

Kjell-Olof "Olle" Bylund, Örnsköldsvik, avled den 13 september vid 92 års ålder. Hans närmaste är makan Svea, samt barnen Per-Olof och Katarina med familjer.

Annons

Att Olle Bylund skulle hamna i tidningsmakarbranschen var på sätt och vis förutskickat, även om yrkeslivet inleddes som brevbärare på Posten. Hans far Anton var nämligen av den bestämda uppfattningen att Örnsköldsvik behövde en liberal tidning och bidrog starkt till Örnsköldsviks Allehandas födelse. Olles intresse för sport, både som aktiv, och som frilansare förde honom in i tidningshuset och Kjello blev snart en välkänd signatur och senare sportchef.

Den idrottsliga bakgrunden var oklanderlig – allt skulle testas. Som exempelvis backhoppning eller friidrott, där Olle var en mångkampare av klass med höjdhopp som specialitet. Men framför allt handlade det om fotboll.

Idrottsintresset och kunskaperna fick betydelse för hans framtida värv. Ingen kunde som Olle sakkunnigt berätta om vad som tilldragit sig under matcherna. Han var inte bara en duktig sportskrivare. Det stod inte på länge förrän hans signatur O.B. allt oftare förekom som nyhetsreporter.

Olle hade under många år blandat sportskrivandet med allmänreporterns uppgifter, med tonvikt på näringsliv, kommun- och landstingsfrågor – och som redaktionssekreterare. Senare blev han redaktionschef och kunde därmed ägna sig åt det han mest av allt ville: finnas i händelsernas centrum – och skriva.

I mitten av 1980-talet började han arbeta för MoDo:s tidning Insikt. Efter pensioneringen fick Olle än mer tid över till det idrottsliga. Friska Viljor och Modos matcher följdes konsekvent.

Trots arbetet hann Olle också med att bilda familj. I unga år träffade han sin Svea och familjen växte så småningom med sonen Per-Olof och dottern Katarina. "Det bästa med Olle var att han alltid gav sig tid för familjen. Trots de långa arbetsdagarna hade han alltid tid för oss. Lika väl för sina barn som senare barnbarn med åren", säger hustrun.

Vi, som hade förmånen att få jobba vid Olles sida har mist en vän och kollega. Vi saknar en kunnig och ambitiös journalist och arbetsledare. Vi delar saknaden med familjen.

ROBERT HÄGGQVIST

JERRY ERIXON

Mer läsning

Annons