Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell E G Söderberg, till minne

/

Annons

Kjell E G Söderberg, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit, i en ålder av 88 år.

Hans närmaste är livskamraten Ragnhild Sandberg samt hennes söner Per och Lars med familjer.

---

Kjell Söderberg hade sedan många generationer tillbaka sina rötter på Ulvön. Han kom dock att växa upp i Örnsköldsvik och flyttade senare till Hudiksvall där han avlade studentexamen. I Stockholm hade han en tid anställning som kammarskrivare i tullverket samtidigt som han fortsatte sin utbildning med såväl en jur kand- som en fil mag-examen. Efter en period som lärare vid Åsa och Forsa folkhögskolor kom han under hela sin resterande yrkesverksamma tid att vara anställd vid Lärarhögskolan i Stockholm, slutligen som dess kanslichef.

Med Kjell Söderberg har Ulvön förlorat en person som mer än någon annan givit denna plats dess historieskrivning. I hans författarskap om Ulvön kan främst nämnas de två böckerna om lotsarna på Ulvön och om Ulvöhamn samt småskrifterna om Ulvö gamla kapell, Ulvö nya kyrka och fiskarkulturen på Ulvön liksom några omfattande utredningar om Ulvösläkter. I detta författarskap, som grundats på otaliga timmar av hängivet forskningsarbete, ges en med vetenskaplig noggrannhet genomförd, synnerligen välskriven bild av det Ulvön som en gång varit. Detta författarskap är en ovärderlig källa till kunskap om Ulvön och dess historia och kommer därför också för framtida generationer av Ulvöbor och andra Ulvöintresserade att vara av stort värde. Ett välförtjänt erkännande för sitt forskningsarbete fick Kjell när han år 2005 belönades med ett hedersdoktorat vid Umeå universitet.

Kjell kände stor kärlek för Ulvön och tillbringade alltid somrarna där. Han ägde fastighet i södra delen av Ulvöhamn med ett i gammal stil pietetsfullt välbevarat hus vid hamnvägen. Kjell var en ödmjuk och anspråkslös person som gärna delade med sig av de rika kunskaper han hade om Ulvön, där han nu kommer att få sitt sista vilorum på öns vackra kyrkogård. Vi kommer att minnas Kjell med stor tacksamhet och värme.

ROLAND JOHANSSON

Mer läsning

Annons