Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar Wedman har avlidit

Annons

Professor Ingemar Wedman, Stockholm, har efter en kortare tids sjukdom avlidit, 62 år gammal. Hans närmaste är hustrun Anita, sönerna Jörgen och Jonathan, två bonussöner Daniel och Fredrik samt barnbarn.

***

Ingemar Wedman, konsumföreståndarens son från Husum, har gjort en imponerande yrkeskarriär. Hans insatser såväl som forskare och lärare som akademisk ledare är stora och bestående. Pedagogiska institutionen, sedermera Institutionen för pedagogiska mätningar har varit Ingemars hemvist vid Umeå universitet fram till 90-talets mitt. Inspirerad av professor Sten Henrysson kom han att ägna en stor del av sitt forskarliv åt teoretiska och metodiska spörsmål kring pedagogiska mätningar. Han var en framstående expert, både nationellt och internationellt, på frågor om betyg, prov och testning.

Ingemar Wedman visade också tidigt ett intresse för beteendeinriktad forskning med fokus på idrottsfrågor. Han har starkt bidragit till att bygga upp forskning inom handikappidrott och axlade också ordförandeskapet i Svenskt Utvecklingscentrum för Handikappidrott, SUH. Hans ledarförmåga har kommit till uttryck i många olika sammanhang, till exempel som mycket uppskattad dekanus för den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet och som rektor för Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm.

Under de gångna åren har Ingemar Wedman undervisat och handlett ett stort antal studenter och doktorander. Från olika håll har det omvittnats hur uppskattad och omtyckt Ingemar varit som lärare.

Ingemar Wedman har för mig varit en synnerligen god och trofast kollega och vän alltsedan jag själv kom till pedagogiska institutionen i Umeå år 1970. Vi utvecklade ett varmt och respektfullt samarbetsklimat, tack vare Ingemars öppna sinnelag. Min stora aktning för hans betydelsefulla yrkesutövning har bara tilltagit under årens lopp och jag vet att den delas av många både inom och utom landet.

Ingemars ständigt lika positiva framtoning, hans engagemang, inte bara i sak utan också för andras väl och ve, och hans alltid lika uppmuntrande kommentarer är något som vi som haft förmånen att få lära känna Ingemar förknippar med honom. Nu och framgent kommer vi att tänka på honom som den stora glädjespridare han alltid varit för så många av oss.

Sigbrit Franke

/Allehanda.se

Mer läsning

Annons