Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga Kinell, minnesord

Annons

Inga föddes i Stockholm. Innan hon hunnit börja skolan flyttade föräldrarna till Ohio, USA, med sina tre barn. Vid 13 års ålder återvände Inga till Sverige och familjen bosatte sig i Ludvika. Efter studenten blev det kemistudier på KTH i Stockholm. Hon åtog sig även uppdraget som kårordförande.

Efter avlagd examen och STFI flyttade Inga till Piteå och ASSI för att bli gruppchef på deras utvecklingsavdelning. Där deltog hon i modernisering av Karlsborgs Bruk med ansvar för en ny blekkemikalieberedning och modernisering av blekeriet. Under åren i Piteå föddes även hennes två söner.

I början av 80-talet flyttade Inga till Säffle för att bli utvecklingsledare på Stora Teknik, där hon arbetade mycket med tvättning och blekning av massa i fabriksnära projekt.

Hon tog senare ansvar för Gruvöns Bruks produktion av barr- och björkmassa. Med hennes kunnande och starka miljöfokus som bas slutade fabriken med gott resultat att använda klorgas vid blekning.

I slutet av 90-talet var det dags för nästa steg i karriären då Inga återvände till Norrland och Modo:s massa- och pappersbruk i Husum. Under den tiden var hon massabrukschef och ansvarig för marknadssupport för obestruket finpapper förutom att bistå sin nya man i hans roll som platschef.

Inga har alltid känt stort ansvar och engagemang för att stötta utbildning och utveckling av kvinnor. Hennes adepter har uppskattat att hon lugnt, metodiskt och analyserande stimulerat dem till att utbilda sig och våga ta steget när nya möjligheter öppnat sig.

Hon insåg tidigt att språk och personalvård vid sidan av den tekniska delen av arbetet var två mycket viktiga komponenter för ett bra slutresultat. Under tiden i Karlsborg studerade hon exempelvis finska för att kunna kommunicera med de finska montörerna.

Trots lång kamp mot cancern var hon alltid trygg, positiv, omtänksam och alltid redo att hjälpa andra.

PETER, STIG och LARS

Mer läsning

Annons