Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hassib al Jassem är död

/

En skicklig konstnär har lagt ner sin pensel.
I flera år har läsare av Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda och allehanda.se kunnat ta del av hans träffsäkra politiska karikatyrer.
Men på söndagskvällen lämnade Hassib al Jassem blocket, pennan och penslarna som var hans följeslagare över så många landsgränser.

Annons

Han skapade bilder som roade och oroade, som berörde och upprörde och som berättade om vår samtid och om världens, Sveriges och Västernorrlands politiska liv.

– Det mest fascinerande med Hassib - vid sidan av hans livsöde - var nog det här med kommunikationen. Svenskan var bräcklig och det var inte alltid så lätt att förklara utgångspunkten för den planerade teckningen. Men när Hassib väl fick ritstiftet i handen var slutresultatet lika klockrent vasst som begripligt. Den visuella kommentaren gick aldrig att missförstå, säger Sundsvalls Tidnings tidigare chefredaktör Kjell Carnbro, som också publicerat Hassib al Jassems karikatyrer. 

Tecknarens egen livsbana följde långt ifrån någon rät linje. Under många år var han ständigt på flykt och det gick decennier utan att han hade möjlighet att träffa sin stora familj i Irak. Han förde också en lång kamp för att få återförenas med sin dåvarande fru och dotter, något han lyckades med 1989, ett år efter att han kom till Sverige.

Som 16-åring drömde Hassib al Jassem om att flytta till Libanon där han skulle kunna utveckla sitt konstnärskap. I Beirut bodde på den tiden många konstnärer, fotografer, journalister och författare eftersom de där fritt kunde uttrycka sina åsikter, något som var omöjligt i flera av grannländerna. Men till Libanon krävdes visum vilket innebar att Hassib tillbringade ett par år på flykt innan han återvände hem till Irak och blev soldat vid 18 års ålder.

När orosmolnen hopade sig över området 1970 flydde Hassib på nytt. Under två år levde han ett liv i kappsäck innan han 1972 kunde bosätta sig i Libanon där han arbetade som journalist och konstnär. Han förälskade sig i Maha från Syrien och tillsammans fick de en dotter. Bomberna började så småningom falla över Beirut och 1982 flydde mor och dotter till Syrien, medan Hassib tvingades stanna kvar av politiska skäl. Under tiden i Beirut gjorde han ett sista besök hos sina föräldrar i Irak. Han åkte dit under falskt namn för att överlämna sin äldste brors kropp, efter att brodern hade fallit offer för kriget.

Tillbaka i Beirut fortsatte Hassib sitt arbete som redigerare och tecknare tillsammans med en grupp likasinnade som gjorde en tidning om kriget. Tidningen smugglades ut ur den belägrade staden. Den kopierades och spreds vidare.

1985 blev Hassib arresterad och utvisad. Han försörjde sig som politisk tecknare, serietecknare och redigerare i en rad olika länder i Mellanöstern innan han så småningom kunde återförenas med sin familj på Cypern. 1987 blev han utvisad på nytt, varpå han flydde till Algeriet .

Den 17 januari 1988 kom Hassib al Jassem till Sverige och två år senare återförenades han med sin familj i Sundsvall.

Det var politiken som till stora delar styrde Hassib al Jassems liv och arbete. Han har skildrat svensk politik både på riks- och lokalplanet. Han har också medverkat i flera av arabvärldens ledande tidningar.

Det var om politiken i stort och smått han ville berätta men nu har den sista målningen torkat. Han dog plötsligt och oväntat under ett besök hos anhöriga i Härnösand.

Hans närmaste är dottern Carolin som numera bor i USA.

Hassib al Jassem blev 62 år gammal.

Mer läsning

Annons