Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göte Bergerbrant till minne

/

Annons

Göte Bergerbrant, Sollefteå, har avlidit under en semesterresa i Turkiet den 17 september. Han fyllde 79 år den 23 juli.

Hans närmaste sörjande är hustru Gun med Mats, Claes och Ulrika.

***

Götes sista befattning var försvarsområdesbefälhavare i Västernorrland såsom överste av 1. graden. Han hade ett mycket stort kontaktnät, särskilt i vårt län, och var uppskattad för sin rättrådighet, moral och stora sociala kompetens.

Götes militära yrkesliv var mycket omväxlande. Han hade växt upp på en gård utanför Lund och gjorde början av sin värnplikt i Skåne, delvis på T 4. Efter Karlberg blev han fänrik på T 2 i Skövde, kom in på Arméflyget i Boden och blev helikopterpilot. I den egenskapen gjorde han FN-tjänst i Kongo. Efter flygarkarriären studerade han vid Militärhögskolans, numera Försvarshögskolan, stabskurs och blev generalstabsofficer vid Försvarsstaben. Efter ett år som bataljonschef på T 3 väntade militärassistentarbete på Järnvägsstyrelsen. Nästa befattning var som chef för Arméns underhållskola, numera Logistikskolan. Efter fyra år väntade en ny tjänst som militärassistent, denna gång på Lantmäteriverket i Gävle, som överste i Generalstaben. Dessa befattningar på centrala civila myndigheter gav många kontakter och insikter i statlig administration. De var till hjälp i nästa steg, det vill säga den inledningsvis nämnda.

Med det stora nätverk, som Göte Bergerbrant arbetat upp, blev han vid pensionen genast ianspråktagen av Sollefteå kommun, som hade köpt T 3-området av staten. Nu började jakten på företag och myndigheter att fylla lokalerna . Detta gick tack vare Göte oväntat bra och i dagsläget finns cirka 500 anställda på Nipanområdet jämte mer än 100 elever på civila utbildningar. Ett led i rekryteringen var den stora Sollefteå-utställningen på Nipan i augusti 1994. Kommunen sålde Nipan till Statens fastighetsbolag Vasallen och nu är Dagon ägare till området.

Vi, som kände Göte Bergerbrant i tjänsten, privat och i hans civila roller, känner djup saknad.


Björn Eklund/Allehanda.se

Annons