Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta Ahlenius, minnesord

Gösta Ahlenius, fyrklövern i Sidensjö, har vid en ålder av 85 år avlidit. Närmaste anhöriga är makan Göta, sonen Anders och dottern Margareta med familj.

Annons

Gösta föddes i Njurunda 21 mars 1928, yngst av tre syskon. En arbetsplatsolycka som drabbade Göstas far gjorde att familjen flyttade till Gideå där de försörjde sig på jordbruk. När även det arbetet var för tungt för Göstas far flyttade familjen till Örnsköldsvik och drev häståkeri. Gösta deltog med glädje och iver i både jordbruk och åkeriverksamhet men utbildade sig till verkstadsmekaniker och fick anställning på Hägglunds i Gullänget.

Parallellt med arbetet studerade Gösta på aftonskola och tog 1950 examen som maskiningenjör. Familjen hade då flyttat till Tjärn utanför Örnsköldsvik där Gösta träffade sin blivande maka Göta. Paret var bland annat engagerade som ledare i nykterhetsrörelsens ungdomsverksamhet i Backsjö. Gösta fick sitt första jobb som maskiningenjör på Ursvikens Mekaniska i Skellefteå dit de flyttade 1951.

I sitt nya yrke blev Gösta en av pionjärerna inom hydraulik och bidrog med sitt tekniska skarpsinne till att utveckla företagets maskiner till att bli ledande på världsmarknaden. Gösta blev snabbt en auktoritet inom hydraulik. 1959 fick han anställning på maskinfabriken ARI i Örnsköldsvik. Det nyblivna äkta paret Gösta och Göta, som dessutom fått två barn, flyttade med sina barn till Örnsköldsvik.

Gösta fortsatte sin bana som framstående tekniker och konstruktör och fritiden delades mellan familjen, ungdomsledarskap i ÖSK, hans samhälls- och politikintresse samt planerna på att tillsammans med en handfull av sina yrkeskontakter starta ett företag för utveckling av idéer som tagit form genom åren. 1963 gick flyttlasset igen. Denna gång till Iggesund. Nu startade arbetet i det av honom och hans vänners grundade företag, Trima AB, samt byggandet av ett hus till familjen. Gösta utvecklade hydraulisk utrustning för traktorer och Trimas produkter blev ledande på den svenska marknaden.

Från 1970 fram till pensioneringen arbetade Gösta på före detta Jerfed Grafström AB. Han var också verksam i Svenska Missionsförbundet.

Gösta gladde sig mycket åt att umgås med sin dotters familj på sitt gamla hemställe, torpet Tjärnåsen. Trots att han inte var någon utpräglad sällskapsmänniska uppskattades hans filantropi, skarpa intellekt, hans stillsamma humor och principfasthet och han fick många vänner. De sista åren levde han med Göta på ett äldreboende i Sidensjö.

De som närmast sörjer Gösta är hans hustru, Göta, hans dotter Margareta med familjer, hans son Anders, övrig släkt och vänner.

Min syster och jag är glada och stolta att Gösta är vår far.

Anders Alenius

Mer läsning

Annons