Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerd Larsson, minnesord

Gerd, Hilde, Alexandra Larsson, född Olofsson, Sundsvall har gått bort i en ålder av 80 år.

Annons

Gerd föddes 1933 i Vilhelmina som en av sju syskon. Hon flyttade efter sedvanlig skolgång till Sollefteå och vidare till Frösön för att arbeta på Frösö sjukhus. På Frösön fann hon kärleken och gifte sig med Runo Larsson från Ytterhogdal (död år 2006). De var gifta i 50 år och fick barnen Carina, Elisabeth och Jan.

Familjen bodde i Strömsund, Jämtland i många år men flyttade i slutet av 1970-talet till Härnösand. Gerds mor, Maria Moberg, växte upp på Norra kyrkogatan i Härnösand och gick sin lärarutbildning där så denna stad kändes hemma på många sätt.

Gerd var kreativ och konstnärligt lagd. Att teckna och måla var ett stort intresse och hon gick olika kurser i tecknings- och målningstekniker. Hon var också road av att skriva dikter och noveller. Flera av hennes verk har utgivits i böcker, tidskrifter och häften. Gerd tyckte dessutom om att sy kläder, sticka och virka utifrån egna mönster och idéer. Gerd läste in gymnasiekompetens och utbildade sig till förskollärare i Härnösand, där hon sedan var verksam vid flera förskolor.

Hon var intresserad av barns utveckling och lärande och vidareutbildade sig i bl a Reggio Emilia pedagogik. I sitt arbete använde Gerd sig av sina konstnärliga anlag och inspirerade barnen att utveckla sin kreativitet. Deras alster blev vid några tillfällen även uppmärksammat i lokaltidningar och på stans bibliotek.

Gerd var en uppskattad lärare. Hon hade ett stort andligt intresse och läste mycket som rörde detta. Under många år var hon aktiv inom spiritualismen i Härnösand och senare inom kyrkan i Sundsvall. Hennes vilja att hjälpa och stödja andra var stor. Hon engagerade sig bl a i kvinnojouren i Härnösand och i synskadades problematik.

Gerd tyckte om att studera och inom PRO läste hon kurser i engelska och deltog i läsecirklar. Hon var även intresserad av ny teknik och de möjligheter de gav henne. Teknisk support fick hon av sonen som försåg henne med det allra senaste i teknikbranschen. Till döttrarna och de två barnbarnen, Robin och Nathalie, i Stockholm, var hon ofta på besök. I sommarhuset i Vilhelmina tyckte hon också mycket om att vara och där umgås med sina syskon.

Sina studier i engelska hade hon stort nöje av i sin brevväxling med sin kusin från Vancouver, tillsammans med släktingar på besök från Kanada och vid sina resor utomlands. Att resa tyckte Gerd var spännande och hon besökte bl a de skandinaviska länderna, Island, Bulgarien, Irland, Paris och London.

Gerd hade alla fina kvaliteter man kan önska av en mor. Hon var stödjande, lyssnande, ödmjuk, förstående och rättvis. Hon sörjs och saknas av många, närmast av barnen och deras familjer, syskonen och deras familjer samt övrig släkt och vänner.

Barnen Carina, Elisabeth och Jan

Mer läsning

Annons