Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl-Eric Edbladh, minnesord

/

Carl-Eric Edbladh, Överhörnäs, har avlidit i en ålder av 86 år. Hans närmaste är sönerna Peter och Ulf med familjer.

Annons

Mitt första möte på tu man hand med Carl-Eric Edbladh, skedde i början av september 1997, i Radio Korsvägs närradiostudio där undertecknad skulle debutera som kåsör i etern. Min anspänning lättade väsentligt när den lugne och mycket timide programvärden Carl-Eric ledsagade in mig i radiovärlden.

Carl-Eric var en mycket skicklig dragspelare och medverkade i olika grupper. Meritlistan över hans musikaliska livsvandring under dryga 86 år kan göras mycket lång. Utöver detta var han den idoge närradiomannen som satte sin publik i högsätet. Otaliga program har producerats, och hans noggranna noteringar, faktaupplysningar och småprat kring melodier, spelmän och tonsättare präglade hans program som avlyssnades av en trogen skara musikvänner.

Hemmavid samlade Carl-Eric hyllmeter med inspelningar. Vid flera tillfällen under senare år, framförde han en viss oro över var detta digra arkiv skulle hamna i framtiden.

Medarbetare på Radio Korsväg och Radio Örnsköldsvik har förlorat en apostel för dragspelet. Ett instrument som Carl-Eric vid en intervju jag gjorde med honom 2010 hävdade, hade det svårt i portgången in i de religiösa sammanhangen. Men detta löste han på sitt eget sätt. Genom att ackompanjera de sakrala lovsångerna under församlingsmötena fick han de äldste att acceptera sitt älskade handklaver.

Carl-Erics Edbladhs program Dragspelsmusik från min hylla – ett av närradions allra äldsta, har nått målsnöret. En vänlig människa och radioman vandrar vidare på den andra sidan stranden, vem vet, kanske med ett av sina kära bälgaspel hängande över axeln.

KURT-GÖRAN ÖBERG

Själevad

Mer läsning

Annons