Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assar Westin, minnesord

Assar Westin, Ström, har vid en ålder av 79 år avlidit. Närmast sörjande är hustrun Astrid och deras två barn med familjer.

Annons

Budet om Arnäsbon Assar Westins bortgång har spritt förstämning bland vänner och bekanta vida omkring och i den bygd runt Ström där han föddes och levde under hela sitt liv. Den till synes kärnfriska naturmänniskan Assar kunde till sist inte bemästra kroppen när sjukdomen drev honom till sjukbädden. I den för honom alltid ömmande känslan han bar för hustru, hem, barn och barnbarn, deltar vi i de deras saknad.

Under hela den tid jag lärde känna Assar, framstod han som den rejäla människan, som det gick att lita på, finna lugn i, och erfara respekten han hyste för andra människor. Denna personlighet fanns i hans väsen och bildade en enastående särpräglad karaktär.

Känslan för Arnäsbygden, där han verkade inom många områden, var äkta. Sålunda medverkade han under många år i kyrkokören och försummade sällan en övning eller medverkan i sångliga framföranden, Intresset för hembygden speglades också i det mångåriga arbetet för hembygdsföreningen som rönte hans ovärderliga omtanke och ideella arbete. Även inom Arnäs SPF fanns han med som trogen medlem.

Assar utbildade sig till ingenjör på ÖTS och fanns även med vid sin fars sida och lärde sig muraryrket. Den stora lidelsen fanns i sportfisket. Läget i Idbyfjärden bara ett stenkast från gården i Ström var som skapt för honom. Här hade han också fädernehemmet alldeles intill sin gård. Utflykterna på de vattnen med familj och vänner njöt han mycket av och att få stiga iland på Sälskäret blev varje gång en ny upplevelse. Han sportfiskade under alla årstider, till och med vintertid kom fiskedonen fram då näten drogs under isen, precis som han lärt sig från fädernet. Sportfiskeföreningar fann i honom en ivrig anhängare likaså arbetet för byaföreningen.

Det känns meningsfullt att ha haft förmånen att känna Assar. En god människa sprider ju så mycket omkring sig, ovetande om sin egen förmåga att glädja andra. Hos Assar fanns detta införlivat i hans väsen. Arnäsbygden har förlorat en av sina genuina personligheter, Assar Westins minne skall leva vidare bland oss.

Gunnar Fredriksson

Mer läsning

Annons