Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf Lannerbäck, till minne

/

Annons

Tecknaren Alf Lannerbäck, Nyadal, avled den 18 oktober, nästan 81 år gammal, efter en lång tids sjukdom. Hans närmaste är bröderna Lennart och Helge med familjer.

---

Alf föddes den 11 november 1929 i Varberg. Under uppväxtåren bodde han på olika orter i Skåne. Han tog värvning 1945 vid I6 i Kristiansstad och flyttade efter tre år till Stockholm där han arbetade som befäl vid Fältpolisskolan vid Svea Livgarde. Efter att ha blivit skadad under en övning upptäcktes under konvalescensen hans tecknarbegåvning, och han började teckna yrkesmässigt på Arméstabens bilddetalj. Så småningom tecknade han även åt SAS reklamavdelning, och drev därefter det egna företaget Försvarsbild i många år.

Värnpliktiga har studerat Alfs bilder på nära håll i Soldaten i Fält; andra har mött hans illustrationer i exempelvis handböcker om friluftsliv eller historisk litteratur. Kännetecknande för Alfs tecknarstil är en stor detaljrikedom som ofta visar på mycket djupa historiska kunskaper. Alf var en mästare på att uttrycksfullt återge människor och djur i alla tänkbara miljöer.

Doris, som kom att bli hans hustru, träffade Alf redan 1949. De gifte sig i Danmark och bosatte sig i Stockholm. Ett stort gemensamt intresse var hundar och många schäfrar har genom åren haft en god husse och matte i Alf och Doris. Alf jobbade även med utbildning av räddningshundar. För att komma närmare Doris föräldrar och hennes barndomshem flyttade Alf och Doris 1999 till Nyadal, i skuggan av Höga Kusten-bron. I Nyadal hade Alf sedan både hem och ateljé, där han var verksam in i det sista.

Alf var en stark människa, både till fysiken och viljan, och hade förmågan att arbeta mot sina mål även i motvind och uppförsbacke. Han hade starka principer, men pådyvlade inte andra dem. Ett genuint intresse för och en omtanke om dem som stod honom nära fanns alltid. Han var stillsam, lågmäld och kunde verka blyg i större sociala sammanhang. Ritstiftet och färgpennorna var det uttryckssätt han föredrog.

Alfs bortgång lämnar oss i sorg och saknad, men också i tacksamhet över det i många avseenden rika liv som fick bli Alfs.

Svägerskan Kia Lannerbäck

Mer läsning

Annons