Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall i arrest kunde ha undvikits

Annons

Åtta personer har dött i svenska arrester sedan januari 2012. Sju av dem hade omhändertagits enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, enligt en granskning gjord av SVT.

Kai Knudsen, expert i klinisk toxikologi, säger till SVT att flera av dödsfallen förmodligen hade kunnat undvikas om personerna i stället hamnat på en intensivvårdsavdelning på sjukhus.

Redan 2012 gick rikspolischefen Bengt Svenson ut och sade att polisen inte har den rätta kompetensen för att ta hand om den här typen av fall. Även Polisförbundet anser att uppgiften ska ligga på sjukvården.

I dag kan sjukhus vägra att ta emot personer som de tycker äventyrar säkerheten på avdelningen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) markerade tydligt 2012 att de inte var intresserade av att sjukvården skulle ta över ansvaret för de så kallade fyllecellerna.

Att upprätthålla allmän ordning är en polisiär uppgift. Det är väldigt främmande att kommuner eller landsting ska ha en uppgift i det sammanhanget, sade då SKL:s vd Håkan Sörman till TT.

I budgetpropositionen för 2014 har regeringen föreslagit att 35 miljoner kronor per år under en treårsperiod anslås för att skynda på utvecklingen av tillnyktringsenheter. Enheterna ses som ett alternativ till de klassiska fyllecellerna.

"Vi vill få ett mer humant och medicinskt säkert omhändertagande. Men vi vill också kunna fånga upp de här personerna och föra dem vidare till vård och behandling", sade då biträdande socialminister Maria Larsson (KD) i en kommentar.

Mer läsning

Annons