Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall efter farlig tarmbakterie

Annons

En person har avlidit av en allvarlig tarmbakterie på Centrallasarettet i Växjö och ytterligare en person tros ha dött av samma bakterie på samma avdelning på sjukhuset. Det är det första kända utbrottet i Sverige.

Ytterligare två patienter har varit sjuka, men tillfrisknat efter antibiotikabehandling. Vid sjukhuset misstänker man att flera vårdavdelningar kan vara drabbade av smittan.

Våra egna prover indikerar det, men slutgiltiga svar får vi från laboratoriet i Örebro, troligen på fredag, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i landstinget i Kronoberg, till TT.

Bakterien är en magtarmbakterie som heter Clostridium difficile typ 027.

Det här är det första kända utbrottet av den här smittan typ 027 i Sverige. Vi vet inte ännu hur många som är drabbade. Vi har haft enstaka fall i Sverige tidigare men inget utbrott när man sett att flera smittats, säger Thomas Åkerlund vid Folhälsomyndigheten, som sedan några dagar ersätter tidigare Smittskyddsinstitutet.

Både Finland och Danmark har däremot haft återkommande utbrott på sjukhusen. 2009 avled tolv personer efter ett utbrott på sjukhus i Danmark.

Den patient som avlidit i Växjö är en man i 85-årsåldern, som avled den 20 december.

Vid sjukhuset misstänker man att ytterligare ett dödsfall, en man i 30-årsåldern som vårdades på samma avdelning och avled i slutet av november, beror på Clostridium difficile typ 027. På honom togs inga prover, det blev något fel i provtagningen och därför vet man inte helt säkert att det var den här bakterien, berättar Arne Runehagen.

Men vi utgår från att det var detta.

De två som varit smittade men tillfrisknat är båda äldre, en kvinna runt 88 år och en man i 80-årsåldern som båda hade behandlats med antibiotika för olika sjukdomar.

Clostridium difficile finns hos många personer i den normala bakteriefloran. Men om floran påverkas, såsom vid antibiotikabehandling, så riskerar den här bakterien att växa till sig och producera gifter som påverkar tarmen och då blir man sjuk.

Den typ av Clostridium difficile som drabbat sjukhuset i Växjö är farligare än andra:

Den här typ 027 är mer aggressiv och har mer gift, säger Arne Runehagen.

Symptomen är hög feber och kraftig diarré, ibland med blod i diarrén. Smittan sprids på samma sätt som vinterkräksjukan, bland annat via kontakt med händer och kläder, men är inte lika smittsam.

Sjukhuset inför nu nya rutiner för att förhindra att smittan sprider sig.

Nu går vi ut till hela sjukhuset och informerar och även till sjukhuset i Ljungby, berättar Arne Runehagen.

För att förhindra att smittan sprider sig kommer prover att tas vid första misstanke om att en patient är smittad. Patienter som misstänks vara smittade ska isoleras och ha eget rum med egen toalett. Rum där en smittad patient vårdas ska städas med klor och innan rummet får användas igen ska sjukhuset ta prover där för att se att alla bakterier är borta. På den kirurgavdelning där patienter har avlidit har nya rutiner redan införts.

Vårdhygien har varit och sett över rutinerna så där fungerar det redan, säger Arne Runehagen.

Utbrottet på Centrallasarettet i Växjö visar hur viktigt det är att sjukdomen blir anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Det anser Torbjörn Norén, överläkare vid hygien och smittskydd i Örebro län, som analyserat provsvaren från Växjö lasarett där smittan hittats.

I dag är det svårt att få överblick över hur många människor som insjuknar varje år i olika typer av Clostridium difficile.

Det är viktigt för då får vi koll på det. I dag har vi inte bra statistik på hur många som dör av sjukdomen, säger han till TT.

Mer läsning

Annons