Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsdömda kan få åka hem till Norge

Annons

Kongo-Kinshasas justitieminister Emmanuel-Janvier Luzolo föreslår att de dödsdömda norrmännen Tjostolv Moland och Joshua French ska överföras till Norge, rapporterar NRK.

Uppgifterna kommer från Arild Öyen, norska UD:s speciella sändebud i länderna kring Victorisjön. I torsdags träffade han justitieministern i Kongo. Denne ska då ha givit uttryck för att han önskar att de två norrmännen ska få komma hem till Norge.

Jag har haft ett nytt möte med justitieministern, som bekräftar att de önskar en strafföverföring. Detta tror jag är viktigt. Det kommer att bli säkrare för de två att avtjäna straffen i Norge än att göra det här, säger Öyen på telefon från Kongo till NRK.

Joshua French och Tjostolv Moland har tidigare fått garantier av Kongo-Kinshasas utrikesminister om att dödsdomarna mot dem inte verkställs.

Norrmännen dömdes för mord på chauffören Abedi Kasongo i maj i fjol. De dömdes också för att ha spionerat på Kongo-Kinshasa för Norges räkning.

French har betecknat utslaget som "ett fullständigt justitiemord".

De båda dömdes också att betala motsvarande 3,5 miljarder kronor i skadestånd till kongolesiska staten och drygt 7 miljoner kronor till offrets familj och kollegor.