Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödligt vulkanutbrott på Sumatra

Annons

Minst 14 personer, inklusive fyra skolbarn, dödades när vulkanen Sinabung på Sumatra i Indonesien fick ett kraftigt utbrott i dag. Landets räddningstjänst befarar att dödssiffran kan stiga.

Enligt räddningstjänsten dog offren när de begravdes i det askmoln som väller ut ur vulkanen. Sinabung har varit aktiv med många små utbrott en längre tid, men nu spyr vulkanen ur sig stora mängder aska, som begraver byarna som är belägna omkring.

Vi misstänker att det finns fler offer men vi kan inte nå dessa eftersom de kan befinna sig under askmolnen, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för den nationella räddningstjänsten.

Sinabung är en av nära 130 aktiva vulkaner i Indonesien. Vulkanen har haft upprepade utbrott sedan september, och omkring 30 000 har sedan dess lämnat sina hem.

Men enligt nyhetsbyrån AFP återvände en del av dessa - cirka 13 000 - så sent som i fredags sedan räddningsmyndigheter krympt evakueringszonen.

Fram till 2010 hade Sinabung varit "sovande" i över 400 år, men mullrade till liv igen i augusti det året.

Indonesiens dödligaste vulkanutbrott på senare år inträffade också 2010, när mer än 350 människor omkom i samband med att vulkanen Merapi på Java fick ett utbrott.

Mer läsning

Annons