Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödligt dåd mot vaccinationskampanj

Annons

Två poliser och en vaccinationsarbetare har skjutits ihjäl i det oroliga nordvästra Pakistan.

Poliserna var på fredagen på väg med motorcykel till staden Topi för att skydda polio-vaccinatörer när de gensköts av minst fyra beväpnade män.

De öppnade eld mot poliserna. En av dem dog på platsen, den andre dog på sjukhus, säger polischefen Muhammad Sajjad Khan.

Kort därpå sköt gärningsmän på motorcykel ihjäl en medarbetare i en vaccinationskampanj nära hans hem i Khyberdistriktet.

Därmed har minst 28 människor dödats i attacker mot vaccinationskampanjer sedan de förbjöds i de halvautonoma klanområden nära Afghanistan sommaren 2012. Poliovaccinationer är kontroversiellt i Pakistan, vaccinatörer har anklagats för att vara spioner och för att delta i en västledd sammansvärjning som syftar till att göra muslimer sterila. Att en pakistansk läkare använde ett vaccinationsprogram som täckmantel för ett DNA-prov och därmed bidrog till att terrorledaren Usama bin Ladin kunde dödas 2011 har inte gjort situationen bättre.

Nyligen uppmanade dock en hög religiös ledare till vaccinationer och underströk att det är förenligt med muslimska sharialagar.

Polio förekommer endemiskt i främst Pakistan, Nigeria och Afghanistan.

Mer läsning

Annons