Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödliga strider med sekt i Nigeria

Minst 38 personer dödades på måndagen vid sammandrabbningar mellan militär, polis och misstänkta medlemmar av en islamistisk sekt i staden Bauchi i norra Nigeria.

Sammanlagt dödades 38 personer, varav en var en soldat och två var oskyldiga grannar. Bland de dödade fanns sektens ledare, sade Bauchis polischef Atikur Kafur som identifierade sektledaren som Malam Badamasi Vi grep 20 personer, varav nio var vuxna och elva var ungdomar. 14 av dem var sårade, sade Kafur.

Polischefen sade att säkerhetsstyrkorna hittat "material för bombtillverkning, två automatgevär samt ammunition". Även stora mängder svärd, knivar och krut beslagtogs inne på den misstänkta sektens område.

Röda Korset i Nigeria uppgav att man uppskattade att 33 personer dödats i stadsdelen Zango i staden.

Striderna blossade upp sedan lokalbefolkning meddelat myndigheterna om att ett bönemöte hölls utomhus. Bakom ceremonin stod en sekt som kallades Kala Kato, enligt vittnen. Den radikala sekten går också under namnet Maitatsine och har funnits i flera nordliga delstater i decennier.

Medlemmar i gruppen höll eldiga bönemöten under kvällen och natten där de fördömde Nigerias regim och västerländsk utbildning, sade Adamu Shehu i Bauchi.

Bönemöten har förbjudits i den nigerianska delstaten efter blodiga sammandrabbningar i juli med sekten Boko Haram. Då dödades minst 800 personer i Bauchi och delstaterna Kano, Yobe och Borno.