Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödlig granatbeskjutning i Syrien

Annons

Syriska regeringsstyrkor har på onsdagen utsatt flera delar av landet - bland annat Aleppo, Damaskus och Homs - för hård granateld och minst 10 människor har mist livet, uppger oppositionella grupper.

Minst sju människor ska ha dödats i området kring Damaskus, flera av dem under avrättningsliknande omständigheter, enligt ett uttalande från gräsrotsaktivister i Lokala samordningskommittéerna (LCC).

Uppgifterna kan inte bekräftas oberoende då journalister inte tillåts rapportera fritt i Syrien.

Den syriska regeringen använde förra veckan klusterbomber i angrepp mot staden Marea nära den turkiska gränsen, rapporterar Dagens Nyheter (DN) som presenterar nya bevis för användningen av de kritiserade vapnen mot civila.

Flera personer på plats vittnar om användningen av klusterbomber, enligt DN som också sett rester av sprängda klusterbomber.

Användningen av klusterbomber, som delar sig och sprider granatskott över ett område, har tidigare rapporterats av bland annat nyhetsbyrån AFP:s korrespondent i Maarrat al-Numan som oppositionella i oktober visade exploderade och oexploderade skott. Samtidigt stärker de nya uppgifterna anklagelser mot regimen, som helt förnekar att de använder, eller ens har tillgång till, klusterbomber.

Anklagelser från människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW), först publicerade i juli, har också väckt uppmärksamhet. HRW:s uppgifter om klusterbomber tillverkade i Sovjetunionen bygger dock främst på filmklipp och intervjuer som sammanställts utanför landet.

Klusterbomber kritiseras för att utsätta civila för stor fara och är förbjudna i stora delar av världen, dock inte i Syrien då regeringen vägrat underteckna ett avtal om vapnen. Andra som inte undertecknat avtalet inkluderar USA och Ryssland. Ryssland har ifrågasatt bevis för att ryska klusterbomber använts.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas uppmanar det internationella samfundet att hjälpa palestinska flyktingar i Syrien, som nu på nytt tvingats från sina hem på grund av inbördeskriget, rapporterar AFP.

Abbas ska ha bett FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och omvärlden hjälpa palestinier på flykt i Syrien att nå palestinska områden.

FN efterlyser över tio miljarder kronor i stöd för livräddande insatser i Syrien, rapporterar Reuters. Den tvådelade vädjan om stöd för över 3,4 miljarder kronor till människor inne i landet och drygt 6,6 miljarder till flyktingar i utlandet, utgör den "största kortsiktiga humanitära appellen någonsin", enligt FN:s uttalande.

Inne i Syrien hoppas FN kunna hjälpa fyra miljoner människor, varav hälften tros ha tvingats från sina hem.

Över 520 000 syrier har redan lämnat landet och är i behov av hjälp, en siffra som väntas kunna stiga till en miljon under första halvan av 2013.

Mer läsning

Annons