Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödade i Afghanistan var CIA-agenter

Annons

De åtta amerikaner som dödades vid gårdagens attentat på en militärbas i sydöstra Afghanistan var alla CIA-agenter. Det rapporterar tv-kanalen CNN med hänvisning till icke namngivna källor, skriver Reuters.

Washington Post skriver att attacken därmed verkar ha krävt fler dödsoffer inom den amerikanska underrättelsetjänsten än under hela Afghanistankriget dittills. CIA har tidigare offentliggjort fyra dödsfall i Afghanistan sedan invasionen 2001.

De åtta dödades när en självmordsbombare utlöste sin sprängladdning på Chapman-basen i Khost i östra Afghanistan. Källor uppger för Washington Post att Chapman-basen används delvis av CIA.

En talesman för talibanrörelsen meddelade att det var talibanerna låg bakom självmordsattacken. Enligt talesmannen var självmordsbombaren en officer i den afghanska armén, rapporterar Reuters.

Antalet utländska dödsoffer har ökat kraftigt i Afghanistan under det senaste året, då attackerna blivit fler och våldsammare. Fem kanadensiska medborgare, fyra soldater och en kanadensisk journalist, dödades i tisdags av en vägbomb i staden Kandahar i Afghanistan, enligt befälhavaren för den kanadensiska Afghanistan-styrkan. Även detta dåd har har talibanrörelsen nu tagit på sig.

Jobbet gjordes av oss, uppgav Yusuf Ahmadi, som sade sig vara talibantalesman, från en hemlig ort till nyhetsbyrån AFP.

I en annan del av Afghanistan meddelade den afghanska polisen på torsdagen att talibangerillan halshuggit sex afghaner som de betraktade som förrädare eftersom de samarbetat med de afghanska myndigheterna.

FN:s särskilda sändebud i Afghanistan, norrmannen Kai Eide, kommenterade på torsdagen händelsen i lördags då utländska soldater ska ha luftlandsatts i byn Gazi Khan i Kunar i nordöst, och där stormat tre hus och släpat ut tio människor, bland dem åtta skolbarn mellan 13 och 17 år gamla, och skjutit dem till döds.

Ord står mot ord om händelsen, och enligt de Nato-ledda styrkorna var det upprorsmän som sköts till döds, och inte civila.

Det hävdar däremot den afghanska regeringen som säger att tio civila dödades vid tillfället.

Händelsen har förstärkt och förvärrat de redan känsliga och inflammerade relationerna mellan den afghanska regeringen och de utländska styrkorna.