Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döda havsörnsägg skapar oro

Läget för havsörnarna i länet fortsätter att omges av frågetecken. I år upptäcktes sex häckande par. I två av bona hittades spruckna eller okläckta ägg. Nu väntar ytterligare forskning kring de höga gifthalter som hittats i örnarnas ägg.

– Det är ganska normala siffror, men det är klart man är orolig. Vissa bon är helt tomma och då är det ju en misslyckad häckning. Gifthalterna är klart över gränsvärdet, säger Frans Olofsson, biolog på länsstyrelsen.

Som ST tidigare har rapporterat så har ägg med höga halter av miljögifter hittats i Västernorrland.

Gifter som PCB och DDT har inte har återfunnits sedan början på 1990-talet, men nu har gifterna påträffats på nytt och halterna är tre till fem gånger högre än i resten av landet.

Björn Helander, havsörnsforskare på Naturhistoriska riksmuseet delar Frans Olofssons oro.

– Det här är samma skador som på 70-talet. Det är som någon slags deja vu, säger han.

Äggen som hittades vid ringmärkningen i juni ska förmodligen lämnas över till Björn Helander nästa vecka. Sedan väntar fortsatta analyser.

– Vi vill titta på vilka vägar gifterna kan ta. Gifthalterna i de fiskar som örnarna äter är inte anmärkningsvärt höga, men det kan vara något i deras födoval som gör att halterna ändå blir högre. Det kan vara så att de äter mycket mer fåglar, säger han.

En teori är att skarv får i sig höga halter av gifter. Fågeln ingår i havsörnens föda, men ännu återstår forskning för att komma till botten med problemen.

Ett steg i forskningen är att få pengar till att kunna analysera just skarv.

– Det är angeläget att komma vidare med det här. Det är ingen acceptabel situation, säger Björn Helander.

Just havsörnar är enligt Björn Helander särskilt känsliga för den omgivande miljön.

– Örnar är bland de djur som är mest exponerade för miljögifter. De var de som varnade för läget i Östersjön redan på 1960-talet, säger han.

***

Havsörn i Sverige

Örnarna häckar oftast längs kustområden och vid sjöar och vattenområden med lämpliga boträd. Miljögifter under 1950- och 60-talet gjorde att populationen minskade kraftigt. Arten gjorde sedan en stor återhämtning under 1990-talet. I dag är antalet ungar per kull vid södra Bottenhavet betydligt lägre än i resten av landet.