Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Docksta friskola fyller en termin

Snart är Dockstaskolans första termin som friskola till ända. Varken personal eller elever upplever omvälvande förändringar, men alla gillar Brittas hemlagade pannkakor.

Eleverna i 5-6:an diskuterar klassens julpjäs. Lektionen avslutas för lunch, det blir spring i korridoren när alla får bråttom till bespisningen.

Det mesta är som innan Docksta fick en friskola.

– Förändringarna är inte stora. Vi har mer tid för planering på skolan, tidigare var många möten i Kramfors. Nu kan vi själva välja, vi har en bra kommunikation, säger läraren Peter Edmark.

Även rektor Anna-Lena Östman betonar en god kontakt med den kommun som skulle lägga ned skolan.

– Vi har fått köpa möbler och utrustning, samarbetar kring bibliotek, elevhälsa och kulturskola. Den kommunala förskolan finns i byggnaden och vi hjälps åt med öppning och stängning.

Med kommunala förskolan är det runt hundra barn i byggnaden. På friskolan, förskoleklass till sexan, går 59 elever. Personalen består av sex lärare på heltid, två slöjdlärare på deltid, två på fritids och en i köket.

Anna-Lena Östman framhåller att målet inte är att tjäna pengar, utan att alla medel går till verksamheten. Med en förenklad organisation har resurser kunnat läggas på en något högre personaltäthet.

– Personalen fungerar jättebra och är väldigt flexibla.

Anna-Lena Östman hade tidigare en samordnande funktion vid skolan och rapporterade till rektor. Nu är hon rektor 40 procent av arbetstiden och resterande tid klasslärare.

– Ansvaret är större, men inte betungande. Beslutsgången är kortare och vi är inte är låsta till kommunens avtal. Det betyder bland annat att vi kan handla mer närproducerat.

Köksansvariga Britta Lundgrens egna pannkakor är ett nytt uppskattat inslag på menyn.

– Hela skolan kan inte få pannkakor samtidigt, så vi delar upp det klassvis. Men det är bättre att göra dem här än som tidigare när de kom från Danmark, säger Britta Lundgren

Skolan har inte antagit någon profil, utan lägger krafterna på att i början få allt att fungera. Det finns dock planer på en inriktning mot IT. Man är välförsedda på datasidan och bland lokala företag är intresset stort för att sponsra verksamheten.

Samhällsföreningen Docksta BTK är också viktig. När skolan i en tidigare omgång var hotad köpte föreningen fastigheten. Man har i höst ordnat med nytt tak till matbespisningen och senare väntar byte av fönster, brädfodring och upprustning av gymnastiksalen. Skönt är stödet i bygden, även från många utan barn i skolan.

– Folk säger att det är så roligt att skolan finns kvar. Sammanhållningen är viktig på en ort som Docksta, säger Anna-Lena Östman.