Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DN: Telia i Kazakstan till åklagare

Annons

Dokumentation om Telia Soneras agerande i Kazakstan har lämnats till åklagare, enligt Dagens Nyheter. Affärerna har koppling till högt uppsatta ledare.

Telia Soneras trubbel i Uzbekistan sprider sig till Kazakstan, skriver tidningen. 2012 köptes nät och frekvenser där för 1,5 miljarder kronor. Affären gjordes upp med personer kopplade till landets politiska elit, likt Uzbekistanaffären som fick vd Lars Nyberg att avgå.

Den nya styrelsen har låtit advokatbyrån Norton Rose Fulbright granska alla tidigare affärer i Centralasien. DN erfar att Kazakstanaffären nu har lämnats vidare till åklagare.

Vi går inte in och kommenterar enskilda länder eller transaktioner, säger Telias presschef Salomon Bekele, och hänvisar till Norton Rose Fulbrights utredning som ska vara färdig första kvartalet 2014. Som bakgrund kan man säga att det finns ju ofta kopplingar mellan olika personer. Det är en liten värld i de här länderna. Vi har varit tydliga med vilka som har varit motparten i de här affärerna.

För en vecka sedan meddelade Telia Sonera att fyra höga chefer sparkas, efter uppgifter som kommit fram i den pågående genomgången av affärer i affärsområdet Eurasien.

Företaget medgav att det fanns ett mönster av osunda affärer i flera länder, men ville inte säga i vilka. Telias vd Johan Dennelind sade då att affärerna strider mot Telias etiska krav, men att det inte går att avgöra om brott kan misstänkas.

Vi har överlämnat materialet till åklagaren eftersom vi känner att det kan ha relevans för utredningen, sade han.

Telia har verksamhet i följande länder inom affärsområdet Eurasien: Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan, Moldavien, Tadzjikistan, Uzbekistan och Nepal.

Mer läsning

Annons