Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurrättsalliansen sågar granskning

Annons

Över 40 grisgårdar som Scan stängde av i förra veckan efter skandalen med vanvårdade djur får nu grönt ljus igen av köttjätten för leveranser av slaktfärdiga djur. Men Djurrättsalliansen är tveksam till förbättringarna.

Djurrättsalliansen har inte uppnått sina mål trots att branschen och myndigheterna försöker finna nya metoder för granskning av gårdarna.

Det här är bara ett sätt att släta över, ett spel för gallerierna, säger taleskvinnan Lena Lindström.

Organisationen tror inte att den tredje part som ska certifiera gårdarna kommer att vara oberoende eftersom den skapas och finansieras av branschen själv.

Att den uppmärksammade grisbonden Lars Hultström avgått från styrelserna i Swedish Meats, LRF, HK Scan med flera ger hon inte mycket för. Han är ju fortfarande grisbonde.

Problemet var ju att han inte kunde ta hand om sina djur.

Men även Djurrättsalliansens får kritik - dess uppmärksammade bilder av grisar är i flera fall manipulerade, missvisande eller tagna utomlands. Anklagelsen levereras av Annika Bergman, ordförande i Sveriges grisföretagare.

Sveriges grisföretagare och LRF håller nu på att gå igenom alla bilder.

Ett exempel på en missvisande bild är tagen på en gård i Uppland, säger Bergman.

Det påstås vara en gris som har en böld, men det är alltså testiklarna på en galt.

Bergman ifrågasätter vad Djurrättsalliansen har för kunskaper att bedöma grisarnas hälsa.

Hon betvivlar inte att flera bilder stämmer, att det finns rötägg i branschen, men påpekan att foton på sjuka grisar kan se tråkiga ut utan att det tyder på missförhållanden.

Likaväl som att det ibland inte blir en trevlig bild av en människa som ligger på lasarettet.

Scan har enligt ett pressmeddelande besiktigat gårdarna tillsammans med veterinärföretaget Svenska djurhälsovården. Gårdarna finns bland de cirka 90 farmer som polisanmälts av organisationen Djurrättsalliansen, vars bilder av missförhållanden upprört många.

"Ett fåtal har fått anmärkningar på ventilationen och krävs på förbättringar av mer teknisk karaktär. Det är dock inte av den grad som kan försvara fortsatt avstängning", skriver Scan.

Resultaten av besiktningarna visar att Scans bönder i hög grad följer lagar och regler, anser företaget.

Efter skandalen är flera åtgärder på gång som ska förbättra djurskyddet. Redan i nästa vecka ska ett system med djurskyddsdeklarationer införas. Det innebär att veterinärer oftare ska kontrollera djurskyddet på grisfarmerna och rapportera till länsstyrelserna. Det framkom vid ett krismöte mellan jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), Jordbruksverket och företrädare för grisbranschen i måndags.

I fredags enades grisbranschen om att införa en certifiering av alla grisföretag. Certifieringen ska göras av en oberoende part som ska kontrollera djuromsorg och livsmedelssäkerhet på de gårdar som ansluter sig till systemet.