Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurens parti: "Deras rättigheter måste förbättras – gör sällskapsdjurens liv tryggare och roligare"

Annons

En grupp i samhället med otillräckliga rättigheter är sällskapsdjuren. Det orsakar mycket onödigt lidande. Djurens parti föreslår åtgärder för att göra sällskapsdjurens levnadssituation bättre. Det ska vara roligt och tryggt att vara ett sällskapsdjur i Sverige. För att göra miljön för hundar i städer mer stimulerande borde det finnas fler lekplatser och utmanande rastgårdar.

Dessutom borde det finnas fler och bättre träningsanläggningar där hundvårdnadshavare och hundar kan träna tillsammans. Gärna fler inomhusarenor där man kan träna inomhus året om.

Uppskattningsvis finns det 100 000 hemlösa katter i Sverige. Det finns många ideella organisationer som försöker att hjälpa dem, men det räcker inte. Genom att kräva att katter som säljs i Sverige ska ha id-märkning skulle man kunna hjälpa en bortsprungen katt eller ställa krav på en ansvarslös kattvårdnadshavare.

■■ PLUS: Katt hittades skrikande under altan – nu efterlyser Djurskyddet Ådalen ägaren

Man kan också använda sig av Trap-neuter-return-manage-metoden för hemlösa katter som inte kan omplaceras. Det innebär att katten fångas in, vaccineras, id-märks, kastreras, sätts tillbaka och tas om hand. På så vis slutar hemlösa katter att fortplanta sig och problemen med många hemlösa katter minskar.

Det finns många olika sällskapsdjur. Djurens parti vill att situationen för alla sällskapsdjur förbättras.

Kaniner behöver till exempel mer plats och kontakt med andra kaniner än vad många tror. Dessutom finns det en industri som föder upp kaniner för att människor ska äta dem. Den industrin bör förbjudas i Sverige. Sällskapsdjur plågas även i forskningssyfte. Vårt mål är att avskaffa alla djurförsök som inte ligger i djurens intressen och ersätta dem med modernare och säkrare metoder.

■■ LÄS MER: Pianospelande kanin gör succé på nätet

Djurens intressen måste få ta plats i samhällsplanerandet så att vi kan värna om dem – även när vår livssituation förändras. När någon måste flytta till äldre- eller vårdboende bör dennes sällskapsdjur få följa med. Vid våld i nära relationer måste det finnas skyddade boenden för alla utsatta familjemedlemmar – inklusive sällskapsdjuren. Djurens parti vill också att möjligheten till kostnadsfri veterinärvård för hemlösas djur utreds.

Blir sällskapsdjuren övergivna eller vanvårdade hotas de av omhändertagning och avlivning, men djuren borde inte bestraffas. Alla har rätt att slippa bli utsatta för våld, att få vara trygga och att bete sig naturligt utifrån sina behov. Därför vill Djurens parti förbättra livet för sällskapsdjuren.

Simon Knutsson

Partiledare Djurens parti

Therese Ericsson

Partisekreterare Djurens parti

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel