Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurägare trots överkänslighet

Djurälskare och allergiker, det kan vara klurigt. Anna Lind har prövat sig fram och funnit ett djur som hon tål, tamråtta.

Annons

Anna Lind är en av dem som provat ett så kallat icke allergiframkallande djur. Hon har haft både hund och katt tidigare, med resultatet att hon drabbats av allergiska symptom. Anna är mest allergisk mot hund. En golden retriever som hon lånade, fick hon lov att lämna tillbaka efter bara två dagar, då hon åkte in på sjukhuset eftersom det tjocknade i halsen.
Hon har dock haft en katt i flera månader utan allergiska symptom. Efter det skaffade hon en kattunge, som fick lov att flytta efter några dagar på grund av att symptomen kom tillbaka.
För varje pälsdjur jag haft, har min allergi blivit värre. Först får jag kli i näsan och sedan astma, säger Anna Lind.

VILLE SÅ GÄRNA
För några år sedan tog Anna Lind risken att pröva en så kallad icke-allergiframkallande katt, en cornish rex. Anna betalade 3 000 kronor för katten.
Så mycket ville jag ha katt! Vi hade Kruse ett halvår och jag blev stadigt sämre och sämre, utan att jag ville erkänna det. I samband med våren och lövsprickningen sprack det också med Kruse, eftersom jag var så pass allergisk.
Kruse fick flytta. I dag tror inte Anna Lind på myten med djur som inte framkallar allergi och har egentligen aldrig gjort det.
Jag ville tro på det eftersom jag så gärna vill kunna ha katt.

TAMRÅTTOR
Trots sin allergi har Anna hittat ett alternativ som hon faktiskt tål. Tamråttor.
Jag blev tipsad om tamråttor, att de är sällskapliga och mysiga djur och därför valde jag att prova. Nu har jag haft råttor i över två år och än har jag inte blivit allergisk, säger Anna Lind.
En av anledningarna till att Anna inte känner av dem kan vara att de har sin bur och är på ett ställe. En katt eller hund sprider päls och är överallt.
Det är bara så synd att folk har fördomar om just tamråttor. De är underbara djur.

Erica Lang

UNG

Mer läsning

Annons