Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djur kan dö av giftiga lupiner

Lupinen må vara ett färgglatt inslag i vår natur, men växten gör mer skada än nytta. Ett djur som får i sig lupiner kan snabbt bli förgiftad och i värsta fall dö av de giftiga ämnen som finns i växtens frö.

Inte nog med att lupinen hotar våra svenska sommarblomster, många av lupinarterna är också rent giftiga och kan skapa stora problem för tamboskap som hästar, kor, får och grisar som får i sig växten.

– Att de sprids så snabbt oroar mig. Jag vill inte ha dem i närheten av djuren, säger Inger Nordlöf som är lantbrukare i Höga kusten.

De senaste åren har hon gått och ryckt upp lupiner för hand i sina fårhagar, men snart orkar hon inte mer.

– De börjar bli så många att det inte går att hålla efter dem längre, säger hon.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan förtäring av lupinfrön leda till akut lupinförgiftning, något som kommer av det giftiga ämnet alkaloider som finns i fröna.

Alkaloider innehåller kväve och är basiska ämnen som finns i växter. Vanligtvis brukar djuren själva undvika växter som innehåller alkaloider på grund av den bittra smaken, men enligt SVA kan vissa individer utveckla ett beroende av växten trots att de blir förgiftade.

Symptom på att ett djur har drabbats av akut lupinförgiftning är till exempel ökad salivering, sväljsvårigheter, oro, kramper och gulsot. I värsta fall kan förgiftningen leda till att djuret dör.

Enligt SVA kan lupinförgiftning behandlas, men då de alkaloida substanserna påverkar det centrala nervsystemet är det få drabbade djur som återhämtar sig fullt ut.

Läs också: Trafikverket sprider omdebatterad växt