Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djup och lätthet i Szymborskas sista dikter

/
  • Nobelpristagaren Wislawa Szymborska sista diktsamling

Sorgen över en bortgången författare är aldrig större än glädjen över dennes efterlämnade verk.

Annons

Sommaren 2011 åkte den åldrande Wislawa Szymborska, nästan 90 år gammal, upp till Tatrabergen för att arbeta med en diktsamling, realistiskt sett hennes sista. Den fick den symboliska titeln "Nog nu". Meningen var att samlingen skulle innehålla 18 dikter, det blev 13. Szymborska gick bort i februari 2012, och fick aldrig se den färdiga diktsamlingen.

Även om man kan sörja de oskrivna dikterna, är det ändå bättre att glädja sig åt de skrivna. Och det finns det all anledning att göra.

I "Nog nu" finns alla välbekanta element i Szymborskas poesi, men nu kanske djupare och samtidigt skrivna med en lätthet som blir direkt omtumlande för läsaren. Lättheten är naturligtvis illusorisk, det krävs decennier av skrivande för att orden ska kunna sitta där som av sig själva.

Det finns en självklar koppling hos Szymborska mellan stort och smått, mellan det triviala och det upphöjda, en konkretion med en närhet till det vardagliga, som hon på ett vidunderligt sätt förmår att i en slutkläm, nästan som i förbifarten, omvandla till drabbande visdom.

Hennes poesi präglas av den hyllade författarens och den mogna människans självdistans och självironi, som i dikten Till min egen dikt. Hon väjer inte heller för självrannsakan och hävdar sin rätt till skepsis och tvivel; Kommer inte mangrant/Samlas inte i skaror/Deltar inte massvis/Firar inte högljutt.

Vi befinner oss långt från hyllningsdikter till Stalin.

Hon är skoningslös mot de tvärsäkra, människan är högst ambivalent och hennes hand ..räcker gott och väl/till att skriva ’Mein Kampf’/eller ’Nalle Puhs hörna’. Livet är komplext, för även om Det finns kataloger över kataloger/…/Brev med anledning av brev/Ord att förklara ord med., .. i slutändan finns/okunskap om okunskapen/och händer som städslats att två sina händer.

En pessimistisk accent, men den uppvägs av en härlig kärleksdikt, med glödande erotik, men också insikten om att döden är en ofrånkomlig del av livet, något som Szymborska ger uttryck för med en unik språkglädje och uppfinningsrikedom.

Anders Bodegårds översättning är som vanligt kongenial, välavvägd i sin trohet mot det polska originalet, samtidigt som det är njutbar poesi i svensk språkdräkt.

Nog nu är en tunn bok med korta dikter. Underbart är kort. Och det räcker länge.

Nog nu

Wislawa Szymborska

Övers: Anders Bodegård

Ellerströms

Gregor Flakierski

Annons