Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gottne IF – en liten klubb med stort hjärta: "Man kan inte hela tiden köra med hängslen och livrem"

För åtta år sedan var fotbollsklubben på väg att läggas ned. I dag siktar Gottne IF mot division 2 och den häftiga resan görs tack vare ett gäng eldsjälar. "Vi ville inte lägga oss ned och dö", säger Mats Falck.

Annons

Gottne IF är den lilla klubben med det stora hjärtat med den mysiga Haraldsängen som bas. Fotbollsplanen är placerad i ett lummigt skogsområde och för två år sedan när jag var där för att titta på fotboll höll byns jaktlag på att slakta en älg 20 meter från kortlinjen. Det är en fotbollsmiljö man inte möter varje dag.

Mats Falck, en väldigt modern Mr Gottne.

Den här dagen, då Gottne krossade Röbäck med 7–0, hade målvakten Dejan Dimoski fler synpunkter på att det behövdes röjas sly runt planen än på själva matchen.

Kort sagt, Gottne IF och Haraldsängen är en udda, men häftig fågel i fotbolls-Sverige. Och man är inte anonyma längre heller. Från nära nedläggning till en kvalplats på åtta år är en häftig resa.

Om det blir kval, är föreningen mogen för division 2-spel?

– Man kan inte hela tiden köra med hängslen och livrem, man måste utmana sig själv. Man vet inte om man är mogen, men man måste ha en inställning också och har vi det, löser vi det, säger Mats Falck som är en modern Mr Gottne.

Jose Mourinho brukar parkera bussen framför målet, i Gottne ställer man traktorn bakom.

– Vi är många i föreningen, många i samma ålder som hjälps åt. Men jag är ordförande i fotbollsektionen, jag är assisterande tränare och lite annat och är här nere på Haraldsängen ett par, tre gånger om dagen sommartid.

Och utan Mats och hans kamrater hade inte Gottne IF varit en utmanare till Anundsjö och Friska Viljor om att vara Örnsköldsviks bästa fotbollslag.

– Jag var i Luleå och spelade, sedan flyttade jag hem till Gottne för åtta år sedan och jag, Jens Lindahl och Tobias Hedberg klev in i fotbollsektionen. Harald Östman (legendarisk ledare i Gottne) hade just gått bort och föreningen var på väg att läggas ner.

– Då försvann helas organisationen, allt var ett blankt papper. Men då sa jag och Jens att "vi tar över". Det fanns inga andra alternativ, annars hade klubben dött. Nu har vi tagit ett steg varje år, säger Mats och fortsätter:

– När vi var i femman var många skeptiska, samma sak i fyran och nu i trean sas det att "det här kommer inte att gå". Men det fungerar.

LÄS MER: Gottne IF utbildar för allas lika värde

Och den lilla orten med 250 hushåll blomstrar rent fotbollsmässigt. Och det händer grejer hela tiden, som att man har ett fotbollssamarbete med en klubb i Kenya och dessutom jobbar man aktivt mot rasism.

Regnbågsflaggan vajar runt om Haraldsängen.

Var får ni alla idéer i från?

– Vi har en väldigt lättjobbad styrelse med många unga människor som brinner för det här. Vi lyfter idéer och sedan kör vi. Det fastnar aldrig i någon långbänk.

– Vi jobbar också mot rasism och vi hade en tråkig incident ifjol (en i publiken skrek väldigt olämpliga saker) och vi kände att vi ville göra ett statement och jag tror att det är bra att folk får upp ögonen. Vi vill ligga i framkant. och då inte bara fotbollsmässigt utan också då det gäller samhällsfrågor, säger Mats Falck som jobbar som rektor till vardags i Anundsjö-området.

LÄS MER: Gottnes unika samarbete uppmärksammas i riks-TV

Mats berättar också att det har varit lätt att få med folk på det här tåget.

– Det blir en väldigt gemytlig stämning i klubben, Vi har lyckats behålla före detta spelare som jobbar inom klubben, som nu när några står och säljer hamburgare i samband med matcherna. Vi vill skapa en familjär stämning.

Men det kostar att driva en fotbollsklubb, framför en klubb som siktar högre än division 3.

– Det är många från byn som stöttar oss och hjälper till, både stort och smått. Sedan är vi en av få föreningar här omkring där spelarna fortfarande jobbar för föreningen, med vägstädning, med lottförsäljning och andra produkter. Men så ska fotboll vara på den här nivån, så är premisserna.

LÄS MER: Assisterande tränaren hade inte spelat en match på två år

Och det innebär massor av jobb.

– Vi har ju ingen vaktmästare så det blir att städa omklädningsrum, tömma soptunnor, pumpa bollar, krita linjer och sånt hjälps vi åt med. Sedan har vi ideella personer i byn som hjälper till, farsan till exempel klipper gräset på planen.

– Det finns ingen ekonomi till att anställa en vaktmästare, tyvärr. Vi har ingen materialare heller, men det positiva är att det skapar ett stort ansvarstagande hos spelarna.

Gottnes lagkapten Jens Lindahl fick i uppdrag att gödsla planen efter matchen mot Röbäck.

Ett lysande exempel på hur man hjälps åt i en liten förening är när lagkaptenen Jens Lindahl direkt efter slutsignalen efter matchen sätter sig på åkgräsklipparen och åker runt och gödslar planen.

Är det lätt att förklara för era importspelare att här i Gottne måste man hjälpa till?

– Ja, det är absolut inga problem. Det blir familjärt och de gillar det.

En av anledningarna till klubbens framgångar de senaste åren är Roger Dannberg, en av Ö-viksfotbollens mest rutinerade och framgångsrikaste tränarprofiler.

Två nyckelpersoner i Gottne IF, Mats Falck och Roger Dannberg.

– Vi vill ha en tränare som klubben kan identifiera sig med och det ska alltid vara hårt jobb, bra organiserat och det ska genomsyra klubben. Roger genar inte i kurvorna och det är så vi vill ha det.

– Dessutom kommer vi jättebra överens, vi har samma synsätt på fotbollen, säger Mats Falck när vi sitter med var sin kopp kaffe på altanen utanför klubbstugan.

Hur länge ska du orka?

– Det är som ett förhållande, det går upp och ner och det gäller bara att jobba vidare. Men det skulle inte fungera om man inte får respons, och det får vi verkligen. Sedan är det väldigt många som tar stort ansvar, och vi vill utveckla det här.

– Vi tror på allvar att vi kan bli hela bygdens bästa lag.

Men det finns problem?

– Vi behöver fler träningsytor och det jobbar vi med. Vi vill ha ytor att träna på, men vi ska spela våra hemmatcher på gräs, där är vi som bäst. Jag vill inte att arenan ska förändras, mer förädlas, säger Mats Falck.

I dag är Gottne alltså så bra att man faktiskt kan bli ett division 2 lag i höst och då kommer man garanterat att ha mer fotbollssupportrar på matcherna än älgjägare.

Mer läsning

Annons