Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dissidentkritik mot valet av Mo Yan

Annons

Den kinesiske regimkritikern Liao Yiwu gör gemensam sak med Herta Müller. Likt den tidigare Nobelpristagaren riktar han skarp kritik mot Svenska Akademiens val av Mo Yan som Nobelpristagare i litteratur 2012.

"Era företrädare gav en gång priset till Michail Sjolokov, en högt uppsatt sovjetisk tjänsteman och anhängare av det kulturella förtrycket. Det var en olycka som jag är övertygad om hade gjort herr Nobels goda själ i himlen upprörd. Nu har ni gjort det igen, den här gången till en högt uppsatt kinesisk kommunistisk tjänsteman och anhängare av censur. Det skulle få herr Nobels själv att ropa högt".

I ett öppet brev publicerat av Dagens Nyheter riktar den kinesiske dissidenten Liao Yiwu skarp kritik mot Svenska Akademien för att de valt att ge Mo Yan Nobelpriset i litteratur. I sitt brev skriver Liao Yiwu att den tidigare litteraturpristagaren Herta Müller har rätt som kallar valet av Mo Yan för en "katastrof".

Ingen kommentar

TT Spektra når Svenska Akademiens Peter Englund via mejl. Han reaktion är kortfattad och konkret: "Inga kommentarer", skriver den ständige sekreteraren.

Liao Yiwu som själv är författare har suttit fängslad i Kina, bland annat för sina texter om massakern på Himmelska friden torg. Sedan 2011 bor han i Berlin och i oktober belönades han med tyska bokhandelns fredspris. Han beskyller nu Akademien för bristande insikt i omfattningen av det kinesiska kommunistpartiets förtryck och menar att Svenska Akademien genom sitt val av pristagare visar stöd för diktaturen.

Mo Yan anlände på torsdagen till Sverige för att delta i Nobelfirandet. Fredagen den 7 skall han hålla sitt Nobeltal i Börssalen i Stockholm. Prisutdelningen sker traditionsenligt på Nobeldagen den 10 december.

Mer läsning

Annons