Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktören tjänar 46 gånger mer

Annons

De 50 bäst betalda i näringslivets topp tjänar 46 gånger mer än en vanlig industriarbetare. Det är lika mycket som en arbetare jobbar ihop under en livstid, enligt LO:s årliga undersökning om inkomstskillnaderna.

De 200 topparna i hela övre samhällsskiktet tjänar 17 gånger mer än en industriarbetare.

Det är inte rimligt. Samhället skulle bli bättre om vi hade större jämlikhet, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, i en kommentar till Aftonbladet.

Själv tjänar han drygt 1,1 miljoner kronor om året, eller motsvarande 3,5 gånger en genomsnittlig industriarbetarlön på 328 000 kronor per år.

Det är fjortonde gången som LO sammanställer listan över inkomster för det man kallar för "makteliten" i Sverige.

Förutom 50 direktörer för de största svenska bolagen ingår makthavare inom en rad andra delar av samhället. Snittinkomsten bland tio granskade generaldirektörer och vd:ar i statliga bolag ligger 19,6 gånger högre än en industriarbetarlön.

Inkomsterna för de granskade personerna kommer i de flesta fall både från lön och kapital. Listan toppas exempelvis av finansmannen och direktören Fredrik Lundberg. 2012 fick han 5,4 miljoner kronor i lön, men hans totala inkomst låg på drygt 411 miljoner kronor.

Detta sätt att räkna är Peter Isling, presschef på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, kritisk till. Dessutom anser han att LO gör ett skevt urval och pekar i stället på att medianlönen för en svensk vd ligger på knappt 1 miljon kronor om året.

Vi ska komma ihåg att Sverige har mycket små inkomstskillnader relativt andra länder, säger han till Aftonbladet.

Mer läsning

Annons