Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktkontakt öppning USA-Iran

Annons

Irans utspel om ökad öppenhet kring landets kärnenergiprogram möts av förhoppningar.

USA:s president Barack Obama säger att han ser Irans nya regering som en "unik chans".

Barack Obama sade på fredagskvällen att han har talat med Irans president Hassan Rohani i telefon. Enligt Obama var det den första direktkontakten mellan ledarna för USA och Iran sedan 1979, då revolutionen i Iran försurade förbindelserna, inte minst som revoltörerna också tog gisslan på USA:s ambassad i Teheran.

Det är ett utspel från Irans president Hassan Rohani som har fått isen att smälta.

Turerna kring Irans kontroversiella kärnenergiprogram har präglat samtalen i maktens korridorer i FN:s högkvarter under den pågående generalförsamlingen.

Vi är fullt beredda att engagera oss seriöst i processen mot en framförhandlad och ömsesidigt acceptabel uppgörelse och vi gör det i god anda och med ett affärsmässigt sinne, sade Rohani under sitt besök i New York.

Rohani har tidigare sagt att han tror att en uppgörelse kan nås inom tre till sex månader.

Vid ett möte på toppnivå i New York i torsdags kom världens stormakter överens med Iran om att träffas i Genève den 15-16 oktober. EU:s utrikeschef Catherine Ashton var positiv efter mötet där USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och Tyskland deltog.

USA:s utrikesminister John Kerry berömde sin iranske kollega Javad Zarif för hans föredragning under mötet, men i en intervju med det amerikanska tv-bolaget CBS lade Kerry till en varning.

USA kommer inte att lyfta sanktionerna förrän det står klart att det finns en verifierbar, pålitlig och öppen process, genom vilken vi exakt vet vad Iran ska göra med sitt program, sade Kerry.

Parallellt fortsatte förhandlingarna i FN:s atomenergiorgan IAEA i Wien på fredagen. Irans sändebud till IAEA, ambassadör Reza Najafi, var tveksam till en omedelbar lösning.

Det här är första mötet, så ingen kan vänta sig att ett endagsmöte kan lösa problemen, sade Najafi.

IAEA meddelade att "samtalen varit konstruktiva" efter mötet och att nya samtal ska hållas den 28 oktober.

Den iranska regimen har gjort sig skyldig till dataintrång hos den amerikanska flottans datorer under de senaste veckorna, uppger amerikanska tjänstemän enligt Wall Street Journal.

Anklagelserna kommer i ett känsligt skede, då presidenterna försöker närma sig varandra efter en lång tids iskyla mellan de båda länderna.

Mer läsning

Annons