Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diplomatisk japan tar över IAEA

En ny era inleddes på tisdagen för FN:s atomenergiorgan IAEA, när japanen Yukiya Amano tog över chefskapet efter egyptiern Mohamed ElBaradei.

Detta är min första dag som generaldirektör för IAEA. Som ni ser, så regnar det, var Amanos första ord till pressen när han kom till jobbet.

Han fortsatte med att beskriva situationen för organisationen som stormig, med många svåra frågor och utmaningar som han lovade försöka hantera så gott han kan.

Iran ger huvudbry

I synnerhet är det dödläget kring Irans misstänkta kärnvapenambitioner som gör det besvärligt att leda IAEA i dessa dagar.

I förra veckan antog organisationens styrelse en skarpt formulerad resolution om den iranska regimens kontroversiella kärnenergiprogram, som IAEA trots sju års utredning inte har kunnat bekräfta som så uteslutande fredligt syftande som den islamiska republiken hävdar.

Yukiya Amano var Japans ambassadör vid IAEA i fyra år, tills han i juli i år valdes att efterträda ElBaradei. Den egyptiske generaldirektören hamnade ofta i blåsväder, tolkades ibland som alltför eftergiven åt Iran och kritiserades inte sällan för att överskrida sina befogenheter som chef för en rent teknisk myndighet genom politiskt färgade uttalanden.

Lovar opartiskhet

Amano lovade att vara "opartisk, pålitlig och professionell" som generaldirektör.

Jag vill ta mig an de globala frågorna, vilket omfattar icke-spridning av kärnvapen, stärkt kärnsäkerhet, att möta energibehoven, tillhandahålla god hälsovård och vattenhantering, bland mycket annat.

Michael Spindelegger, utrikesminister i IAEA:s värdnation Österrike, välkomnade "den erfarne diplomaten" Amano och avtackade ElBaradei, som enligt honom "med fast hand, expertkunskaper och klar överblick över helhetsbilden har stärkt IAEA och Wien som centrum för säkerhetsdialog".