Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diplomater dömda för smuggling

Annons

Ett nordkoreanskt diplomatpar försökte smuggla in över 230 000 cigaretter i Sverige.

Domen i Stockholms tingsrätt blev åtta månaders fängelse.

Mannen och kvinnan kom med en färja från Finland den 18 november. När tullen undersökte den ryskregistrerade bilen upptäcktes cigaretterna i baksätet under täcken och lakan och i bagageutrymmet.

Redan i samband med tullbeslaget hävdade mannen, som är stationerad vid den nordkoreanska handelsdelegationen i Sankt Petersburg, att de båda hade diplomatisk immunitet och därför inte kan ställas till ansvar för brott.

Stockholms tingsrätt konstaterar dock i domen att de båda inte är ackrediterade i Sverige och därför gäller inte Wienkonventionens bestämmelser. Vad det därför handlar om är ett par som tagits på bar gärning med att smuggla in en stor mängd cigaretter i landet, skriver domstolen.

Under rättegången förklarade den nordkoreanska diplomaten att cigaretterna skulle skickas till hemlandet "i syfte att stödja offentliga projekt". I samband med tullbeslaget förklarade dock makarna att cigarretterna skulle säljas i Sverige för att finansiera en operation som kvinnan skulle genomgå.

Båda förklaringarna är anmärkningsvärda och rena efterhandskonstruktioner, enligt tingsrätten, som inte lagt någon vikt vid dem.