Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diplomater dömda för smuggling

Ett nordkoreanskt diplomatpar försökte smuggla in över 230 000 cigaretter i Sverige.

Domen i Stockholms tingsrätt blev åtta månaders fängelse.

Mannen och kvinnan kom med en färja från Finland den 18 november. När tullen undersökte den ryskregistrerade bilen upptäcktes cigaretterna i baksätet under täcken och lakan och i bagageutrymmet.

Redan i samband med tullbeslaget hävdade mannen, som är stationerad vid den nordkoreanska handelsdelegationen i Sankt Petersburg, att de båda hade diplomatisk immunitet och därför inte kan ställas till ansvar för brott.

Stockholms tingsrätt konstaterar dock i domen att de båda inte är ackrediterade i Sverige och därför gäller inte Wienkonventionens bestämmelser. Vad det därför handlar om är ett par som tagits på bar gärning med att smuggla in en stor mängd cigaretter i landet, skriver domstolen.

Under rättegången förklarade den nordkoreanska diplomaten att cigaretterna skulle skickas till hemlandet "i syfte att stödja offentliga projekt". I samband med tullbeslaget förklarade dock makarna att cigarretterna skulle säljas i Sverige för att finansiera en operation som kvinnan skulle genomgå.

Båda förklaringarna är anmärkningsvärda och rena efterhandskonstruktioner, enligt tingsrätten, som inte lagt någon vikt vid dem.