Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diplomat höll tankeväckande föreläsning om Nato

LÄSARTEXT
Den 28 november föreläste skribenten, diplomaten, tidigare analyschefen på UD, Ulla Gudmundson över ämnet Nato – frälsning eller hot? på Senioruniversitetet i Sollefteå.

Ulla Gudmundson gästade SiS redan för två år sedan, då hon berättade om sina erfarenheter från sin tid som ambassadör vid Vatikanstaten. En intressant föreläsning som åhörarna hade i gott minne.

Med Nato har Ulla Gudmundson arbetat som biträdande chef för Sveriges Natodelegation 1995-1999. Arbetet resulterade så småningom i en bok, Nato i närbild (2000).

Få förkortningar väcker så mycket känslor som Nato. Antingen är man för eller emot. Nato bildades 1949, efter andra världskrigets slut och har nu funnits i 70 år. Nato är i grunden en idé, baserad på de starka banden, mellan Europa och USA, som går tillbaka till 1600- och 1700-talen då européerna koloniserade Amerika. Västeuropa, nota bene, Västerlandet är kittet i Nato. Man är skyldig att hjälpa varandra. Nato är en politisk organisation med militär strategi. EU däremot är en politisk organisation med mycket bredare mål. EU startade först 1957, och bestod då av den ”inre cirkeln” i Europa-politiken, de ”civiliserade” länderna. Turkiet kom till exempel med i Nato 1952, men har ännu inte accepterats av EU. Ett land kan inte vara med i EU om man inte är en demokrati. Men otroligt mycket har ju hänt sedan Nato och EU bildades. Hotet om ett kärnvapenkrig, som var dominerande under Sovjettiden, har mattats och numera, efter terrordådet den 11 september 2001, ligger tonvikten på kampen mot religiöst färgad terrorism.

Ska Sverige då vara med i Nato? Ja, om krig utbryter i vårt närområde och Sverige dras med, är alla överens om att det vore en militär fördel att vara med i Nato. Men om vi nu går med i Nato, ökar då inte risken för krig runt Östersjön? I så fall måste också Finland gå med! Annars blir Finlands geografiska läge ohanterligt. Däremot kan Finland gå med utan att Sverige behöver göra det. Det viktiga för Sverige är att vi har ett eget adekvat försvar.

Detta är den korta sammanfattningen av en fantastiskt intressant och tankeväckande föreläsning.

Hervor Sjödin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel