Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dioxinförgiftade Marieberg blir friluftsområde – på söndag invigs området efter mångmiljonsanering

Det tog många år men nu kan den tidigare så förorenade och förgiftade marken runt Mariebergssågen användas igen. Marken är sanerad – på söndag ska den invigas.

Tanken är att det område som tidigare stängts av med staket och märkts upp med varnande dödskallar nu ska komma till användning för allmänheten igen.

Allehanda.se har skrivit många tiotals artiklar de senaste två årtiondena om området och miljöproblemen.

När länsstyrelsen tog prover på marken första gångerna upptäcktes extremt höga halter av miljö- och hälsofarliga dioxiner.

Dioxiner hör till de farligaste ämnen som överhuvudtaget skapats av människan och är skadligt i mycket låga doser. Man brukar prata om nivåer kring mikrogram och milligram.

Läs mer: Dioxierna i Västernorrland

Här fanns också polyaromatiska kolväten, PAH, och en del andra farliga ämnen.

Miljögifterna kommer framförallt från doppningen av virke i bekämpningsmedlet pentaklorfenol, som användes förut för att undvika blånad. Pentaklorfenol innehåller dioxiner som restprodukt.

När proven skulle analyseras utomlands var halterna så höga att personalen på laboratoriet först inte ens kunde hantera proven, skriver kommunen på sin hemsida.

– Marieberg var en av Sveriges mest förorenade ytor när det gäller dioxin. Men nu är arbetet i hamn och vi hoppas att området i framtiden ska bli ett omtyckt rekreationsområde, säger samhällsavdelningens chef Staffan Östman.

Efter över tio års planeringstid kunde så saneringen, bortgrävning av jord och rivningen av torkhuset, sätta igång 2013.

Bland det första man gjorde var att riva torkhuset vars väggar var fulla av farliga gifter.

Vid söndagens invigning blir det bland annat lunch, tal och en visning av området. Där marken var svårt förgiftad kan man numer hitta bänkar, soffor, stigar och grillplatser.

Sågverksområdet ingår i Mariebergs kulturreservat. Sågverksområdet har anor från mitten av 1800-talet.