Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digitaliseringen är landsbygdens livslina

Varje år i januari samlas folk inom transportbranschen i Linköping för att medverka i eller lyssna på många intressanta seminarier om infrastruktur och alla transportslag.

Årets dagar inleddes med programpunkten "Landsbygden och dess behov", den särställning landsbygden har, kräver eller underordnar sig.

Journalisten och opinionsbildaren Po Lindholm beskrev sin bild av situationen på den norrländska landsbygden och forskaren Josefina Syssner beskrev landsbygdens avfolkning i ett europeiskt perspektiv. '

Grekland, Tyskland, Portugal - listan på länder med stora avfolkningar av landsbygden kan göras lång. Urbaniseringen verkar vara en enorm kraft som har drabbat hela kontinenten.

Plötslig mindes jag på valrörelsen 2014.

Att knacka dörr var något som vi gjorde många gånger under 2014. I bostadsområdet Bosvedjan i Sundsvall kunde man på tre timmar knacka på mer än sextio dörrar och ha trettio samtal med väljare. I Stigsjö i Härnösand stod vi utanför Handlarn och gick runt hushållen. Inte alls lika många samtal som i Bosvedjan, inte ens i en tredjedel. Ändå är Stigsjö välbefolkat jämfört med annan landsbygd.

Finns det ingen hopp om glesbygden? Är den enda utvägen att landsbygdsborna sätter sig på tvären till allt? Som Po sade, man vill se den tomma bussen åka genom landsbygden av ren princip, ha samma service oavsett var man bor.

Känslan av att vara övergiven är den som tar över och "symbolobjekt" blir viktigare än funktionen i sig.

Ja, jag tror att det finns hopp om livet för landsbygden. Men det finns ett antal investeringar som är viktiga för att hålla landsbygden levande.

Det första är digitalisering. All landsbygd måste ha uppkoppling med fiber. Ljusets hastighet är det minsta landsbygden behöver.

Tidningsbudet kan man skippa och ha tidningen i surfplattan dit också en hel del post kommer att levereras. Läkaren pratar du med i samma platta - och ibland kan även hemtjänsten hålla koll på dig så. I byns skola kan en och annan lärare närvara virtuellt istället för att vara på plats fysiskt. Inget av detta ligger långt borta i tid. Men för att det ska lyckas måste samhället även göra den andra investeringen: att digitalisera landsbygdsborna!

Det handlar om att uppnå en mental acceptans för en sådan samhällsförändring som digitaliseringen innebär.

Vi som var med på 90- och 00-talet minns hur man då talade om hur distansutbildningar skulle göra revolution ute på landsbygden, och erbjuda oanade möjligheter för landsbygdsbor att nå jämlikhet med storstadsborna.

Men riktigt så blev det inte. Folk på Södermalm utnyttjade möjligheterna att studera på universitet över hela landet på distans i större utsträckning än folk i periferin.

Det kan bli så även med läkare på plattan där storstadsbon kan ha både denna möjlighet och en radda hälsocenter att tillgå medan landsbygden inte har något.

Därför är det viktigt att folk upplever samhörigheten. Att samhället inte bara försvinner in i en surfplatta.

Det är viktigt med samlingspunkterna. Det som en gång var en kyrka eller skola och sedan Folkets hur måste finnas även i framtiden.

Därför är det viktigt bland annat med statens närvaro i hela landet, ett jobb som vi sossar ha påbörjat. Att kunna pendla till och från jobbet på säkra vägar är också en grundläggande förutsättning för landsbygder. Allt detta kan ge den känsla av delaktighet i samhället som även kan yttra sig i sådant som den lokala handlaren, i regelbunden kollektivtrafik eller den gula postbilen. Asllt detta måste finnas även i en digitaliserad landsbygd.