Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dick Olofsson i Ö-vik lyfter fram författaren Helmer Grundström

Knappast någon kan recitera Helmer Grundström (1904-1986) bättre än Dick Olofsson i Örnsköldsvik. Vid ett möte i Vardagsrummet lyfte han fram författaren på ett helt förträffligt sätt.

Helmer Grundström föddes i Svanabyn, Dorotea, och hade hela sitt liv starka rötter till hembyn trots att han mestadels upplevde fattigdom och slit där.

Helmer Grundström levde stora delar av sitt liv i fortsatt armod. Han var otroligt intresserad av att läsa och hade ambitionen att skriva böcker på prosa. Men det var som lyriker han blev framgångsrik och känd.

Dick Olofsson berättade på ett mycket kunnigt sätt om Helmer Grundströms författarskap och leverne. På underliga vägar lyckades han ta sig till Brunnsviks folkhögskola och det var inkörsporten till ett annat liv än slitet hemma i byn. Han var väldigt blyg och tillbakadragen till sin läggning och det innebar att han många gånger blev nobbad i sina kontakter med kvinnor.

Arbetet i skogen och kärleksdikter i dur är ofta förekommande i hans texter. Han lyckades ta sig till Stockholm och umgicks i Klarakvarteren med andra lyriker som överlevde genom att sälja sina alster till tidningarna. Men det var magert. För Helmer Grundströms del innebar detta att han ofta vände tillbaka till Svanabyn för dagsverken och tillfälliga anställningar sommartid.

Det var först mot slutet av sin levnad som han blev känd och erkänd. Bland annat gjorde Sune Jonsson en dokumentär om Helmer Grundström. Dick Olofsson läste hans dikter på skådespelarens sätt att tolka dem och det blev mycket lyckat.

Johanna Lundström hälsade välkommen och berättade att Vardagsrummet är en samlingsplats på kristen grund för kulturevenemang i det lilla formatet.

Sven Lindblom

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel