Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diabetesföreningen bjöd in till informationsträff i Bredbyn

Örnsköldsviks Diabetesförening bjöd in till en träff i Bredbyn för de med typ 2 diabetes och deras anhöriga en onsdagskväll i mars. Det var cirka 25 stycken som kom och lyssnade till diabetessköterskan Anna Forsberg från diabetesmottagningen på Örnsköldsviks sjukhus.

Diabetes är en sjukdom som följer med dygnet runt, året om, den tar aldrig en paus. En ständig följeslagare där beslut måste tas fortlöpande. Anna beskrev skillnaden mellan typ 1 och typ 2 diabetes, då främst att typ 1 är insulinkrävande från start medan behandling av typ 2 vanligtvis startas med kost och motion och där man har möjlighet att påverka själva utvecklingen av förloppet.

I dagens samhälle där vi många gånger har mycket stress omkring oss, inte tar oss tid att göra maten från grunden och utesluter den vardagliga motionen, blir det lätt att kilona smyger sig på. En viktuppgång som vanligtvis är en del i utvecklingen av typ 2 diabetes och som påverkar kroppen negativt, genom att skapa en insulinresistens, det vill säga ett motstånd mot det egna insulinet.

Anna poängterade vikten av att hitta ett motionssätt som blir av och att använda nyckelhålsmärkt mat. Våra gener kan vi inte påverka men vad livsstilen beträffar kan vi göra bra val.

Efter fikat var det dags för Marie Boström som till vardags arbetar som diabetessköterska på hälsocentralen i Bredbyn, som berättade om hur hon arbetar där. Marie önskade att hon skulle ha mera tid för diabetespatienterna men den akuta verksamheten går alltid före.

Det konstaterades att typ 2 diabetes ökar och den kommer allt längre ner i åldrarna och det beror mycket på hur vi lever idag.

Efter den avslutande frågestunden där frågor ställdes till båda diabetessköterskorna avrundade Diabetesföreningens ordförande Lars Persson denna kväll och tackade för oss.

På grund av läget kring coronaviruset har vi beslutat att ställa in de annonserade träffarna om typ 2 diabetes i Husum den 18/3 och i Björna den 25/3, men vi återkommer med ett nytt datum.

Ingela Johansson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel