Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detaljhandeln ökade 3,6 procent

Detaljhandelns omsättning ökade i november med 5,8 procent jämfört med samma månad i fjol, mätt i löpande priser. I fasta priser och kalenderkorrigerat uppmättes en ökning med 3,6 procent. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) och Handelns utredningsinstitut (HUI).

Sällanköpsvaruhandelns omsättning ökade med 7,7 procent. Dagligvaruhandeln ökade med 3,4 procent.

"Fjolårets höst var mycket svag och när utvecklingen nu ställs mot dessa svaga jämförelsetal blir ökningarna kraftiga. Den ökade optimismen bland hushållen syns tydligt i detaljhandelsstatistiken", skriver SCB och HUI i pressmeddelandet.

Det säljs mer i alla branscher förutom skohandeln. Starkast går de branscher som i fjol gick svagast - elektronik, möbler samt järn- och bygg.

"Dessutom kan en stark julhandel medföra att 2009 till och med blir ett starkare år än 2008. Jämfört med i somras, då majoriteten av branscherna låg på minus, kommer sannolikt endast ett fåtal branscher att landa på minusutveckling när 2009 summeras".

HUI spår dessutom ett positivt år för detaljhandeln nästa år.

"Ökad optimism globalt, för svensk ekonomi och för svenska hushåll gör att detaljhandeln förväntas utvecklas väl under nästa år. Hot finns i form av stigande ränta och ökad arbetslöshet, men HUI:s prognos är en ökning med 3 procent".