Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljhandeln ökade 0,9 procent

Annons

Trots stigande varsel och sjunkande konsumentförtroende ökade detaljhandelns omsättning med 0,9 procent jämfört med samma månad i fjol.

En del av ökningen är dock en kalendereffekt eftersom november i år hade en torsdag och fredag mer än november i fjol. Justerat för den effekten var ökningen i löpande priser med måttliga 0,5 procent.

Siffrorna var i linje med förväntningarna, skriver Nordea.

Dagligvaruhandeln minskade med 0,1 procent men fortsätter att vara vinnare. Liksom tidigare under året är det till stor del prisökningar som ligger bakom lyftet medan försäljningen i volym varit svagare och till och med minskat något i november, skriver HUI och SCB.

Utvecklingen för sällanköpsvaruhandeln är den motsatta. Där fortsätter priserna att sjunka men fler varor säljs, ökningen var 1,7 procent.

"Detta inger hopp inför den viktiga decemberförsäljningen som med största sannolikhet kommer att öka jämfört med föregående år, om än måttligt", skriver HUI och SCB.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 2,2 procent mellan november 2011 och november 2012. Dagligvaruhandeln ökade med 4,1 procent och sällanköpsvaruhandeln med 0,7 procent.

Mer läsning

Annons