Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det var Västernorrland som vann den nya myndigheten – inte Härnösand som förlorade den

Bo Östman skriver i en ledarkrönika den 13 december att ”Sundsvall vann matchen över Härnösand” då regeringen beslutade att den nya myndigheten för digitalisering av offentlig sektor ska placeras i vårt län.

Det helt felaktigt perspektiv. I fallet med denna myndighet så var alternativen städer som Linköping, Växjö, Skåne och Stockholm. Uttalat intresse fanns också från Västerbotten och Gotland. Att myndigheten placerades i vår region var därför en stor framgång, och i detta fall var Sundsvall regionens starkaste kort.

Läs också: Ny myndighet placeras i Sundsvall – ger över 50 statliga jobb: "Fantastiska nyheter"

Östman förefaller i sin artikel ha blandat samman två helt olika frågor, vilket sannolikt kan förvirra läsarna. Härnösands kommun driver ett aktivt arbete för en annan etablering i regionen i form av ett nationellt centrum för digitala e-arkiv. Här är Härnösand helt rätt kommun och regionens starkaste kort, med sin gedigna kompetens inom arkivområdet.

På samma sätt är, till exempel Sollefteå ett särdeles starkt kort när det gäller etablering och uppbyggnad av datacenter och serverhallar genom sina goda infrastrukturella förutsättningar för den verksamheten, precis som Kramfors genom sitt arbete med digitalisering inom skolan skapat spännande utvecklingsmöjligheter.

Läs också: Statliga jobb till Sollefteå och Kramfors: "Bra att vi har en regering som lyssnar"

Jag vill framhålla att alla lokala styrkor förstärker den regionala samlade styrkepositionen. Grunden är att Västernorrland är ett framgångsrikt län inom IT och digitalisering där den samlade helheten skapar vår unika position: Från innovativa mindre företag ända upp till stora offentliga myndigheter och från grundläggande utbildning till ledande forskning.

Det är den främsta anledningen till att Västernorrland vann kampen om den nya digitaliseringsmyndigheten, och varför vi har all anledning att fortsätta arbeta för nya etableringar och stärkt tillväxt med bas i digitalisering och IT.

Lars Persson Skandevall,

vd Bron Innovation AB,

Västernorrlands IT-kluster

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Socialdemokraterna om jobbsatsning utanför storstan: "Smart politik"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel