Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det var en kyckling, som...

Pip-pip-piiip. Under en värmelampa på Länsmuseet istället huserar små kycklingar, till besökarnas förtjusning.

- Åhhh, så söta, suckar barnen från Gerestaskolan och kisar mot de elva små kycklingar som vinglar runt i trälådan inne i länsmuseets aktivitetsrum.

Kycklingarna är bara en dag gamla och har lite svårt att hålla balansen trots att de tränger ihop sig i en hög under värmelampan.

- De måste ha 38 grader, så den här är istället för hönan, säger antikvarie Annelie Öhman och pekar på lampan.

Kycklingarna tillhör rasen Åsbohöns, en gammal ras som ursprungligen kommer från Skåne. Just den här kullen har kläckts fram av Birgitta Edholm i Noraström, som nu lämnat ifrån sig de små trasselsuddarna till länsmuseet, där de kommer att bo i några dagar.

- Det är jättekul, det är inte alla barn som får träffa levande djur nuförtiden, så vi tyckte att det här var en bra idé, säger Sara Öhman, museipedagog.

När Åsbokycklingarnas tredagarsvisit är över, kommer de att flytta hem till personalen ett tag. Men det är inte slut på djurbesök hos länsmuseet bara för det.

- Ifjol sommar kunde vi inte ha några djur här, eftersom de höll på att spränga där borta. Men i år kommer det att finnas djur här igen, säger Sara Öhman.


ANNA WIKNER
070-650 77 02